Alice in Wonderland & Alice in SpiegellandLewis Carroll

Terug naar lijst
 

Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland

Titel: Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland
Auteur: Lewis Carroll
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5917 9
Illustraties: Floor Rieder

Terug naar lijst

Ga je mee op reis?

Ken je de balsport croquet? Je hebt ervoor nodig: levende egels, levende flamingo’s (om mee tegen de egel te slaan) en soldaten die op handen en voeten staan (de poortjes waar de egel doorheen moet). Doe je mee?

Waarschijnlijk denk je nu zoiets als ‘Die is gek!’ En groot gelijk heb je. In de echte wereld is croquet heel wat diervriendelijker, maar dit is hoe het in ‘Alice in Wonderland’ wordt gespeeld. Raar? Mwah, niet echt. Alice beleeft zó veel vreemde dingen in het wonderland waarin ze terechtkomt, dat dit potje croquet nauwelijks opmerkelijk is.

Alice zit met haar zusje aan de waterkant, als er een pratend wit konijn met roze ogen voorbij rent. Zonder na te denken, duikt ze achter hem aan een konijnenhol in. Ze is een intelligent, nieuwsgierig en apart meisje. Als ze het konijn achterna gaat, valt ze zover naar beneden dat ze verwacht er in Nieuw-Zeeland of Australië weer uit te komen. In plaats daarvan belandt ze in een wonderland met pratende dieren en pratende speelkaarten. Een goed gesprek voeren met de dieren lukt haar niet: ‘Die wezens commanderen me maar en laten me versjes opzeggen,’ dacht Alice. ‘Het lijkt wel alsof ik op school zit.’ Nog minder vriendelijk is de Koningin uit het pak speelkaarten. Haar favoriete tekst is: ‘Hak zijn kop af!’

Als je denkt dat schrijver Lewis Carroll nu wel door zijn voorraad fantasie heen moet zijn, heb je het mooi mis! Ook ‘Alice in Spiegelland’ heeft hij volgestopt met grapjes, raadsels en gekheid. Via de spiegel in de zitkamer komt Alice terecht in Spiegelland, waar de wereld een schaakbord is en waar alles precies anders gaat dan hoe je het verwacht. Je ziet het al aan de kaft van het prachtige door Floor Rieder geïllustreerde boek: de titel staat er in spiegelbeeld op.

In Spiegelland kan een heuvel zomaar een vallei zijn, is een mug zo groot als een kip, moet je in tegengestelde richting lopen om ergens dichter bij te komen, verplaats je niet terwijl je je de longen uit het lijf rent, vindt de rechtszaak plaats vóórdat er een misdrijf is gepleegd, en snijd je een taart nádat je hem hebt uitgedeeld. Verwarrend, maar grappig!

Beide boeken zitten vol met vreemde gedichten, versjes en woordgrapjes die, net als de rest van het verhaal, knap vertaald zijn uit het Engels door Sofia Engelsman. De illustraties van Floor Rieder die voornamelijk zwart, wit, groen, oranje en bruin zijn (in Wonderland meer oranje, in Spiegelland meer groen) zorgen voor een moderne en verfrissende versie van het 150 jaar oude boek van Lewis Carroll.

Houd je van verrassende, avontuurlijke boeken waarin veel gebeurt, en vind je het niet erg dat je misschien niet alles begrijpt? Ga dan met Alice mee op reis naar Wonderland en Spiegelland!

Karine.

Wil je meer verhalen lezen die zich in een andere wereld afspelen? Denk dan eens aan ‘De kronieken van Narnia’ van C.S. Lewis of als je al wat ouder bent aan ‘De Hongerspelen' van Suzanne Collins.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.