Al zijn eendjesChristian Duda

Terug naar lijst
 

Al zijn eendjes

Titel: Al zijn eendjes
Auteur: Christian Duda
Uitgeverij: Gottmer, 2009
ISBN: 978 90 25745158
Illustraties: Julia Friese

Terug naar lijst

Dierenliefde tussen vos en eendjes

In het dierenrijk eten dieren elkaar op. Ze moeten wel. Alleen zo kunnen ze overleven. Maar soms, heel soms, vinden dieren elkaar te lief om op te eten. Daarover gaat het boek ‘Al zijn eendjes’ van Christian Duda en Julia Friese, dat een Vlag & Wimpel won van de Griffeljury 2010.

Vos Lodewijk heeft honger. En vossen die honger hebben, gaan op zoek naar eendjes. Want die smaken lekker. Aan de rand van de vijver in het bos ziet Lodewijk een eendenmama op haar ei zitten. Net op tijd kan de eendenmama wegvliegen, maar ze vergeet haar ei! Vos Lodewijk neemt het ei meer naar zijn huis. Hij zal er dan wel roerei van maken, dat is ook best om zijn honger te stillen.

‘Mama-mama’, zegt het ei als ze thuis zijn. Huh? Eieren die mama zeggen? Het eitje is uitgekomen en een kuikentje geworden. Lodewijk wil terugzeggen ‘Ik eet je op!’ maar vindt het kuikentje te schattig en zegt ‘Nee! Papa!’, want Lodewijk is toch wel een jongen en geen meisje. De vos verzint een naam en vanaf dan heet het eendje Oscar-Oscar. Eenden zeggen nou eenmaal alles dubbel, daar kunnen ze ook niets aan doen. Het begint al bij ‘Kwaak-kwaak!’

Lodewijk en Oscar-Oscar hebben de grootste pret. Vooral op de tekeningen van Julia Friese kun je dat goed zien. Ze slapen samen, kijken samen naar de zon, doen tikkertje en spetteren in de regen. Lodewijk is heel lief voor het kuikentje: hij kamt zijn donsveertjes en geeft hem broodkruimels. Maar zijn maag knort nog steeds gevaarlijk en een vos vergeet nooit dat hij honger heeft. Dan wordt Oscar-Oscar verliefd. Op eendje Emma. Da’s mooi, denkt Lodewijk: dan kan hij Emma braden en opeten als de twee torteleendjes ruzie krijgen en is zijn honger over. Of niet?

Al zijn eendjes’ is een mooi boek. De schrijver, Christian Duda, houdt wel van een grapje. De plek in het boek waar je een eendenrecept kunt lezen, laat dat bijvoorbeeld zien: het recept staat precies op de pagina waar je ontdekt dat Lodewijk eigenlijk helemaal weg is van het kuikentje. En zinnen als ‘Natuurlijk wilde Lodewijk dat geknor in zijn buik best uitzetten. Hij hoefde er alleen een eendje voor op te eten.’ zijn ook erg leuk.

De tekeningen passen heel goed bij het verhaal. Ze zijn duidelijk in dezelfde stijl getekend, maar toch steeds anders. De ene keer zijn het niet-ingekleurde schetsen, daarna is het een van de pagina afspringend kunstwerk. Soms zullen de plaatjes je laten grinniken, soms laten ze je schrikken en soms vind je ze misschien zielig, maar samen met de tekst maken de tekeningen een heel mooi boek over de liefde tussen een vos en een eendje.

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.