Agent en BoefTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Agent en Boef

Titel: Agent en Boef
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lannoo, 2008
ISBN: 978 90 209 8054 7
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

Een boek waar je aan blijft plakken

Ken je het boek ‘Tim op de tegels’? Of ‘Na-apers’? Moest jij daar ook zo om lachen?

Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, de schrijver en illustrator van die boeken, hebben samen weer een boek gemaakt: ‘Agent en Boef’. Het is spannend, stoer en vooral ook heel grappig! Het kan niet anders of Tjibbe en Kees hebben zelf ook veel plezier gehad bij het maken van dit boek.

‘Boef zit in de gevangenis. Agent zorgt dat Boef niet ontsnapt.’

Als je dit zinnetje leest, kun je je wel voorstellen hoe zoiets eruit ziet. Maar je ziet dan vast niet voor je wat Kees de Boer heeft getekend. Op zijn illustratie zie je tralies met een boef erachter. Die knipt, met zijn tong uit zijn mond, een velletje papier doormidden. Er staat een lijmpotje op tafel en hij heeft vast en zeker driftig gekleurd, want op de grond ligt nog een potloodje. Het is bijna alsof het gewoon een jongetje in een huiskamer is. Dat komt ook een beetje doordat Agent, met een schortje voor, staat te strijken. Bij Boef aan de muur hangt een blaadje waarop hij de dagen turft die hij al in de gevangenis zit. Bij Agent aan de muur hangt een ingelijst fotootje van Boef.

Het is dus heel gezellig bij Agent en Boef en misschien komt het wel daardoor dat Agent nietsvermoedend de celdeur opendoet als Boef vraagt of Agent zijn plakwerkje wil zien. Maar Boef houdt hem voor de gek: Agent plakt vast aan de mat. Boef is erg tevreden over dit mooie plakwerkje en rent ervandoor. Agent en Politiehond gaan natuurlijk snel achter hem aan.

Het is niet moeilijk om Boef te vinden, want overal waar hij is geweest, plakt het. Het is wél moeilijk om Boef te vangen. Dat is fijn, want het betekent dat Kees de Boer veel illustraties moet maken over hoe dat dan gaat. En dat zijn heel grappige en zwierige tekeningen, waar veel op te zien is. De kinderen op het schoolplein zijn óf boos, óf giechelig omdat ze vastgeplakt zitten. De postbode snapt er niets van dat er een slinger van brieven uit zijn tas valt als hij er één in de brievenbus wil doen. Twee mensen die op een bankje zitten te zoenen, moeten elkaar nu wel een erg lange kus geven!

Gelukkig voor de mensen in het boek kan Agent een list bedenken en krijgt hij Boef toch weer achter de tralies!

‘Dat was leuk’, zegt Agent.
‘Ja’, zegt Boef. ‘Morgen weer?’

‘Dat was leuk’, zeg jij.
‘Ja’, zegt je pappa of mamma. ‘Meteen weer?’

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.