Afscheid van ArthurAgave Kruijssen

Terug naar lijst
 

Afscheid van Arthur

Titel: Afscheid van Arthur
Auteur: Agave Kruijssen
Uitgeverij: Lannoo, 2010
ISBN: 978 90 2099289 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Over broederliefde en vrouwenminne

Je hebt vast wel eens gehoord van koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel. Er zijn tientallen, misschien wel honderden boeken geschreven over deze beroemde geschiedenis. ‘Afscheid van Arthur’ is de nieuwste aanwinst. Nóg een boek over koning Arthur, denk je nu misschien? Is er nog iets te vertellen dan? Agave Kruijssen bewijst met haar boek ‘Afscheid van Arthur’ van wel.

De jonge Grein is in een onherbergzame omgeving op zoek naar de erfenis van koning Arthur. Als het begint te schemeren, vraagt hij onderdak bij een oude kluizenaar. Wanneer Grein aan de man vraagt of hij weleens gehoord heeft van koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel, krijgt hij meer te horen dan hij ooit had durven dromen.

Maar ik hoor je denken: wat zit die ouwe gek te raaskallen? Ik weet het, mijn grijze baard en stinkende pij doen anders vermoeden, maar ooit was ik de beroemdste ridder van het Avondland.

De oude man blijkt niemand minder dan Lancelot. Aan Grein (en aan jou!) vertelt hij zijn levensverhaal. Hoe hij aan het hof kwam als paardentemmer en al snel het vertrouwen won van Arthur. Hoe hij zijn hart verloor aan de vrouw van Arthur: Gwinnevere, en welke avonturen hij beleefde tijdens zijn verblijf aan het hof.
Als je al iets weet over de geschiedenis van Arthur (en Lancelot) zullen sommige verhalen je bekend voorkomen. Maar doordat in ‘Afscheid van Arthur’ Lancelot aan het woord is, komen er ook zaken aan bod die je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord hebt. Wist je bijvoorbeeld dat veel avonturen van Lancelot zijn ontstaan omdat Gwinnevere hem even niet meer wilde zien? Dat de Ronde Tafel een huwelijksgeschenk was van Gwinnevere’s vader? En dat Merlijn op het idee kwam een ridderorde op te richten?
Lancelots verhaal kent vele verrassingen, ook voor Grein…

Arthur maakte de graalqueeste tot mijn persoonlijke opdracht, omdat hij dacht dat ik volmaakt was, dat ik voorbestemd was om hem te vinden. Dat zegt iets over zijn naïviteit. In die tijd moet het al gegonsd hebben van de fluisterverhalen over Gwinnevere en mij. Hij dacht dat mijn trouw en toewijding hem gold. En zo kwam het dat mijn geweten stonk als een emmer stront. God weet hoe vaak ik op het punt heb gestaan hem te vertellen dat ik van zijn vrouw hield.

Agave Kruijssen is er heel goed in geslaagd om van Lancelot een levensechte figuur te maken. Wanneer je aan het lezen bent, is het alsof de oude ridder zelf voor je zit en vertelt over al zijn avonturen. Zijn verhaal zit vol terugblikken, zelfspot en onverwachte wendingen. Of je nu een echte Arthur-fan bent, of iemand die van spannende (historische) verhalen houdt, ’Afscheid van Arthur’ leg je niet zomaar weg!


Mirjam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.