AdemloosGerard van Gemert

Terug naar lijst
 

Ademloos

Titel: Ademloos
Auteur: Gerard van Gemert
Uitgeverij: Clavis, 2017
ISBN: 978 90 488 2959 4
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Welkom?

‘Ademloos’ staat er in hoofdletters boven een donkergekleurde illustratie van een groep dicht op elkaar gepakte mensen. Alsof een spotlight op hen is gericht, licht een jongen met een klein meisje in zijn armen daaruit op. Kijk eens goed, waar zijn deze mensen? Waarom kijkt de jongen met ogen vol angst en zorgen naar het babymeisje? Ademloos ben je al vanaf het moment dat je de kaft onder ogen krijgt. Zal deze groep bootvluchtelingen op een veilige plek terechtkomen?

In ‘Ademloos’ neemt Gerard van Gemert je mee in de levens van de Nederlandse Joey en de Syrische Adil. Joey voetbalt na schooltijd graag met zijn vrienden op het trapveldje. Maar wie is toch die jongen die de laatste tijd steeds naar hen staat te kijken? Moeten ze hem laten meespelen of niet?

Hoofdstukken over Joey en zijn contact met Adil in Nederland - waar hij in een asielzoekerscentrum woont -wisselen af met hoofdstukken waarin je een kijkje krijgt in Adils leven in Syrië en zijn reis naar Nederland. Bombardementen, doden, lange tochten te voet en per boot, honger, dorst… Adils familie krijgt een hoop te verduren. Door deze slimme opzet leert de lezer tegelijk met Joey hoe het is om te moeten vluchten uit een oorlogsgebied, en voel je ondertussen mee met Adil omdat het voor hem en andere vluchtelingen zo moeilijk is een plekje te vinden in hun nieuwe land. Adil is bijvoorbeeld niet welkom op de voetbalclub.

Zo veel moeite als Joey doet om Adils achtergrond te begrijpen en hem te betrekken bij het voetballen, zo veel onbegrip is er bij zijn klasgenoten en vader. Zij symboliseren de mensen die wat huiverig tegenover vluchtelingen staan: bang dat ze stelen en de sfeer op school en op de voetbalclub zullen verpesten. Soms is het verhaal wat stereotype; alle vooroordelen die je in Nederland weleens over vluchtelingen hoort, komen aan bod. De weerstand van Joeys vader tegenover Adil lijkt wat overdreven en ongeloofwaardig. Maar misschien weerspiegelt dit juist wel de werkelijkheid. Niet iedereen denkt hetzelfde, en dat maakt Gerard van Gemert goed duidelijk. Helaas is het taalgebruik niet overal even natuurlijk. Er komen termen voorbij als ‘de gebeten hond’, ‘maximale impact’ en ‘lieten ze massaal verstek gaan’. Geen kreten die je zou verwachten uit een kindermond. Verder is het een goed geschreven en aangrijpend boek over vluchten, vooroordelen, vriendschap en het opbouwen van een nieuw leven.

Tekst en beeld spelen mooi samen in ‘Ademloos’. Wat fijn dat er voor gekozen is om dit boek in kleur te illustreren! Mark Janssen weet de sfeer van het verhaal goed te verbeelden met zijn gekleurde tekeningen. Als je het boek uit hebt, blader het dan nog eens door om alle illustraties na elkaar te bekijken. Die geven een prachtig getekende maar confronterende samenvatting van Adils leven.

Karine Jekel.

Meer weten over vluchtelingen? In Ik ben Miranvan Anne-Marieke Samson vertellen vijf asielzoekerskinderen hun verhaal.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.