In actie!Kevin Brooks

Terug naar lijst
 

In actie!

Titel: In actie!
Auteur: Kevin Brooks
Uitgeverij: De Harmonie, 2015
ISBN: 978 90 761 7446 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Niet denken, gewoon doen

Het is de droom van elke stoere jongen of stoere meid: detective worden. Spannende misdrijven oplossen, uren grondig onderzoek doen naar de dader en deze op slimme en spectaculaire wijze betrappen en oppakken. Het liefst ook nog à la James Bond, met een hoop actie en zenuwslopende achtervolgingen. Voor de 13-jarige Travis is het de harde realiteit in ‘In actie!’.

De aanleiding voor Travis om zich ontpoppen tot detective is alleen niet zo leuk: zijn ouders, de Delaney Detectives, zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Travis gelooft niet dat dit een ongeluk was – zeker niet nadat hij een onbekende man met een knoopsgatcamera op hun begrafenis ziet staan. Travis stort zich op de laatste zaak die zijn ouders in behandeling hadden. Hij denkt dat hun laatste klus iets te maken heeft met hun plotselinge dood.

Voordat Travis het weet, raakt hij steeds verder verstrikt in een web van organisaties. Dat is af en toe knap lastig te volgen, want er komen behoorlijk wat instanties voorbij: de CIA, MI5, MI6, FBI, het ‘geheime’ Omega en een terroristisch netwerk genaamd al-Thu’ban. Ook een moeilijk conflict tussen verschillende politiegroepen uit Noord-Ierland komt aan bod. Op de achterflap van ‘In actie!’ staat dat het boek bedoeld is voor kinderen vanaf 10 jaar, maar alle informatie over de – verder echt wel spannende! – detectivewereld is dus ingewikkeld. ‘In actie!’ is daarom meer geschikt voor je als je een jaar of 12 bent.

Niet alleen het spionnensysteem is soms moeilijk te begrijpen. Sommige stukken in ‘In actie!’ zijn langdradig en af en toe verwarrend. Travis is veel alleen op pad, waardoor je vaak bladzijden lang alleen zijn gedachten leest. Jammer dat schrijver Kevin Brooks daarvoor gekozen heeft, want dat haalt de vaart er soms een beetje uit. Pas op het moment dat Travis zijn vrienden Mason, Evie en Lenny inschakelt voor een inval in een pakhuis, komt de actie écht goed op gang. Dan wordt het heel erg spannend en doet ‘In actie!’ zijn naam eer aan:

‘Er zit hier geen slot op!’ zei Mason toen hij de deur achter zich dichtsmeet. ‘We moeten hem met iets barricaderen.’ Hij keek speurend om zich heen. ‘Lenny, grijp jij die kast. Trav, Evie, help me met dit bureau.’ (…)  Lenny ging eropaf en ik hielp Mason en Evie om de kast tegen de deur aan te duwen. Net toen hij mooi op zijn plek stond, rammelde de deurklink en gaf iemand de deur een zet...

Hoe dit allemaal afloopt en hoe het nou zit met Travis’ ouders? Daar geeft het boek ook nog niet helemaal antwoord op. Lees eerst ‘In actie!’ zelf maar eens, en ga dan in het voorjaar van 2016 naar de boekhandel voor het vervolg: ‘Gevaarlijk spel’.

Lizan.

Tip: Lees ook eens de recensie van ‘De spionnenclub’ van Rebecca Stead

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.