Achter de schermen bij het NOS JeugdjournaalJan Paul Schutten

Terug naar lijst
 

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Titel: Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal
Auteur: Jan Paul Schutten
Uitgeverij: Kluitman, 2016
ISBN: 978 90 206 7362 3
Illustraties: Katrien Holland

Terug naar lijst

Dit is het Jeugdjournaal. Leuk dat je kijkt.

Elke avond rond 18.40 uur is het Jeugdjournaal op televisie. Je kijkt er vast wel eens naar. Dat doen dagelijks namelijk zo’n 100.000 kinderen. Wist je dat het Jeugdjournaal al sinds 1981 wordt uitgezonden? Waarschijnlijk keken je ouders vroeger ook al!
Jan Paul Schutten wilde wel eens weten hoe een aflevering van het Jeugdjournaal wordt gemaakt. Hij liep daarom rond op de redactie en stelde de medewerkers heel veel vragen. In ‘Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal’ vertelt hij over hoe een uitzending tot stand komt en hoe verschrikkelijk veel mensen er een hele dag in touw zijn voor tien minuten Jeugdjournaal.

De dag van een Jeugdjournaal-medewerker begint als jij nog lekker ligt te slapen. Op weekdagen is er namelijk ook een Ochtendjournaal en dat moet al om 8.45 uur worden uitgezonden. Elke dag is er een vergadering, waarin de redacteuren bespreken welke onderwerpen er in het Jeugdjournaal komen. Veel nieuwsberichten zijn interessant voor volwassenen, maar niet zo geschikt voor het Jeugdjournaal. Gruwelijk nieuws bijvoorbeeld, of nogal saaie berichten. Iedere medewerker mag zeggen welk nieuws hem of haar geschikt lijkt voor de uitzending.

Minne zag gisteren op de Belgische televisie een reportage over een gezin met twee kinderen dat vanuit Syrië naar Oostenrijk gevlucht is. Ze hebben meer dan duizend kilometer van de reis lopend afgelegd. Dat is een mooi onderwerp.

In ‘Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal’ krijg je een goed beeld over wat de medewerkers van het Jeugdjournaal allemaal doen: ze lezen kranten en nieuwssites, ze bellen, ze vergaderen, of ze zijn met een camera op pad naar plaatsen waar iets interessants gebeurt. En natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Vaak zelfs. Want ook over de ‘bloopers’ kun je in dit boek alles lezen. Je ziet er alleen niks van op tv.

De makers van het Jeugdjournaal moeten op alles voorbereid zijn en allerlei trucs verzinnen om te zorgen dat het toch op tijd goed komt.

Jan Paul Schutten vertelt je dus alles, álles over een dag op de redactie. Het is een heel afwisselend boek geworden, want naast de beschrijving van de dag, vertelt Jan Paul in aparte kaders over de achtergronden van het Jeugdjournaal. Wie er kijken. Wat ‘breaking news’ is. Over wat verboden is om uit te zenden.
Daarnaast stellen alle presentatoren zich voor – en vertellen ze over de grootste blunder die ze maakten. Bijvoorbeeld, dat ze vergaten de camera aan te zetten bij een interview. Oeps!
Wanneer je het boek uit hebt, is het net of je er zelf bij was om die ene uitzending van het Jeugdjournaal te maken. Wat is er een hoop werk verricht!

Dit was het Jeugdjournaal. Morgenochtend zijn we er weer, om kwart voor negen. Doei!

Lidewij.

Wil je nog zo’n leuk en informatief boek van Jan Paul Schutten lezen? Kijk dan eens naar ‘Het raadsel van alles wat leeft’

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.