Achter de draadHans Kuyper

Terug naar lijst
 

Achter de draad

Titel: Achter de draad
Auteur: Hans Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6496 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor de draad. Over de draad. Achter de draad.

‘De dodendraad, zeggen de mensen. En zo’n naam verzin je niet voor niets natuurlijk…’

Het is 1916. Mars woont in Brabant, vlak aan de grens met België. Aan de andere kant van die grens woedt De Grote Oorlog. Overdag is Mars op jacht met zijn zelfgemaakte pijl en boog, ’s nachts is hij verkenner voor smokkelaars – pungelaars zoals ze in de grensstreek zeggen – die goederen, brieven en ook mensen naar het vrije Nederland brengen.
Dan leggen de Duitsers een hek aan. Niet zomaar een hek, maar een elektrisch hek van honderden kilometers lang. Als je een draad van dat hek aanraakt, ben je meteen morsdood.
Toch kruipt Mars op een nacht onder de draden door, met de baby Irene in zijn rugzak. Dat was tenslotte de wens die Reentjes moeder uitsprak, een paar dagen voor ze stierf: haar dochter moet opgroeien in België, bij haar eigen mensen.

‘Het is raar, Reentje,’ zegt Mars. ‘Hier liggen we dan, samen. Jij hebt geen moeder meer en ik ook niet. We weten niet wie onze vaders zijn. Maar we hebben elkaar, jij en ik. Toch? En straks komen we in het dorp van je moeder. Daar kun je spelen met de andere kinderen. Misschien heb je daar nog wel een lieve oma die voor je zorgen kan. Maar als dat niet zo is, blijf ik wel bij je. Dat beloof ik.’

Een jongen van dertien jaar, veertien in november. Moederziel alleen sluipt hij met een jengelende baby van een paar dagen oud door een bos waar het wemelt van de Duitse grenspatrouilles. Een krankzinnige onderneming, maar Mars heeft het beloofd. En hij is zo koppig als een ezel.
Ondanks De Grote Oorlog, de eenzaamheid en de dreiging van geweld vertelt Hans Kuyper een warm en veilig verhaal. Mars is niet zo alleen als hij zich soms voelt. Hij krijgt hulp van veel mensen, mensen die samen vechten tegen de Duitse bezetters. Mars is een gewone jongen die door de omstandigheden gedwongen wordt heel ongewone en moeilijke beslissingen te nemen. Daarom is hij een held, of in ieder geval een hoofdpersoon waar je heel erg op gesteld raakt. Bij een jongen als Mars is kleine Reentje in goede handen.

Voor hij ‘Achter de draad’ schreef, deed Hans Kuyper uitgebreid onderzoek naar het leven in de grensstreek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel van wat er in het boek beschreven wordt, is echt gebeurd, veel is ook verzonnen of bijna verzonnen. De dodendraad bestond echt: een enorm hekwerk dat twee jaar lang Nederland van België scheidde en dat heel veel mensen het leven heeft gekost.
Wil je meer weten over hoe dit boek tot stand gekomen is? Kijk dan op www.leopold.nl/achterdedraad.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een land waar het oorlog is? Lees dan de recensie over ‘Toen mijn vader een struik werd’ van Joke van Leeuwen.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.