ABC Dragt; De werelden van Tonke Dragt’Annemarie Terhell

Terug naar lijst
 

ABC Dragt; De werelden van Tonke Dragt’

Titel: ABC Dragt; De werelden van Tonke Dragt’
Auteur: Annemarie Terhell
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6114 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Buitengewoon raadselachtig

Ken je ‘De brief voor de koning’, ‘De zevensprong’, ‘Verhalen van de tweelingbroers’, ‘De torens van februari’ of ‘Torenhoog en mijlenbreed’? De eerste twee zijn avonturenboeken, het derde boek is een sprookje, het vierde gaat over een andere ruimtetijd en het vijfde is een toekomstverhaal. Allemaal verschillend, maar wel allemaal van één schrijfster: Tonke Dragt.

Joukje Akveld en Annemarie Terhell hebben over al deze en nog vele andere boeken van Tonke Dragt een boek geschreven: ‘ABC Dragt; De werelden van Tonke Dragt’. Bij elke letter van het alfabet hoort een verhaal: A is het hoofdstuk ‘Andere werelden’, B heeft de hoofdstukken ‘Batavia’, ‘Bibliotheek’, ‘Boot’ en ‘Blauwe Boekanier’, en bij C hoort het hoofdstuk ‘Collage’. Zelf zeggen de schrijvers daarover: ‘We dachten dat één alfabet voor Tonke genoeg was, we hadden het mis. We hadden er bijna twee nodig.’

Vijftig verhalen om heerlijk doorheen te bladeren. Op de twee pagina’s inhoudsopgave, die eruitzien als een vrolijke lappendeken (met een patroon), kun je uitzoeken met welk verhaal je begint. Kies je voor de K met ‘Katten’, dan word je na dat hoofdstuk doorverwezen naar ‘Ogen’, ‘Zeeën van tijd’, ‘Batavia’ en ‘Januaraanse Ambassade’, de hoofdstukken die met ook met katten te maken hebben. Er zijn ook veel voetnoten - genummerde zinnen onder aan de tekst - met extra weetjes. En er zijn namenblokjes (‘wie-is-wie-tjes noemen we ze in gedachten, of wat-is-wat-jes of waar-is-waar-tjes’) waarin mensen, dieren, huizen en plaatsen beschreven staan.

Alle belangrijke thema’s uit Tonkes werk en leven komen zo aan bod. Zo lees je in ‘Eerzaam en eenzaam’ dat Tonke-helden geen gezelschapsdieren zijn, maar wel eerlijk en betrouwbaar. ‘Ze dwalen door het leven en bestrijden het kwaad – zichtbaar en onzichtbaar.’ In ‘Wouden’ kom je te weten dat er in Tonkes boeken veel soorten bossen zitten. ‘Hoe verschillend al die bossen ook zijn, eigenlijk beschrijft Tonke de wouden uit haar jeugd.’ En in ‘Mysteries’ kom je erachter dat Tonke dol is op geheimen en raadsels. Akveld en Terhell noemen het lezen van Tonkes boeken ‘schatzoeken met op iedere bladzijde een beloning.’

Alle hoofdstukken zijn rijkelijk voorzien van tekeningen en collages, ook door Tonke gemaakt. Volgens haar zijn tekeningen net zo belangrijk als tekst. En ze houdt er ook van om haar verhalen te ordenen. ‘In Aan de andere kant van de deur spelen klokken een grote rol. Een klok heeft twaalf uren, dus kreeg het boek twaalf hoofdstukken.’ Je ziet ook foto’s van Tonke, van cadeautjes die zij heeft weggegeven, zoals een flesje zilver, en van een vernielde spoorbrug, robots en een ruimtesonde.

‘ABC Dragt’ is een boek boordevol informatie: prettig geordend, vol sporen en aanwijzingen  om uren te blijven lezen en kijken. Voor alle fans van Tonke Dragt. En als je nog geen fan was, dan wordt je het vanzelf. Zeker weten.

Inger.

Lees ook de recensies over: ‘Ogen van tijgers’‘Torenhoog en mijlenbreed’ en ‘De brief voor de koning’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.