Aap Beer ZebraBette Westera

Terug naar lijst
 

Aap Beer Zebra

Titel: Aap Beer Zebra
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6238 4
Illustraties: Henriƫtte Boerendans

Terug naar lijst

Zesentwintig letters, zesentwintig dieren

Ken jij het alfabet al? In het prentenboek ‘Aap Beer Zebra’ van Henriëtte Boerendans en Bette Westera vind je de zesentwintig letters van het alfabet. Bij elke letter horen een tekening en een gedicht over een dier. Het begint met de aap die van tak tot tak slingert, de beer die een winterslaap gaat houden en een hongerige cheeta die sneller is dan de gazelles die hij wil verslinden. Als je verder leest, ontdek je ook minder bekende dieren als de ibis, de quetzal en de xenopus.

Wat allereerst opvalt aan dit prentenboek, is het grote formaat. Het is lekker groot en langwerpig, waardoor de dieren extra dichtbij lijken te komen. Die dieren zijn gemaakt door Henriëtte Boerendans. In kleurige, dromerige houtsneden brengt ze de zesentwintig beesten tot leven. Een houtsnede is een tekening die (het woord zegt het al) in hout wordt uitgesneden. Daarna wordt de tekening met verf of inkt ingesmeerd en vervolgens op papier afgedrukt. Henriëtte Boerendans koos voor warme, heldere kleuren: van de flamingo tot de olifant, van de jaguar tot de walvis, elk dier spat van de pagina. De platen zijn zo mooi dat je ze het liefst als schilderij aan de muur zou willen hangen. Samen vormen ze een explosie van kleur en verwondering; als je door het boek bladert, heb je het gevoel dat je door de regenboog reist.

Naast elk dier vind je een gedicht. In mooie, dansende zinnen op rijm beschrijft Bette Westera de dieren, waar ze van leven en wat hen bijzonder maakt. Elk versje is anders: lang of kort, of met een afwijkend rijmschema om het karakter en de eigenschappen van elk dier te laten zien. De sprankelende, speelse taal van Westera nodigt uit om hardop voor te lezen. In haar versjes is ruimte voor humor, zoals de eekhoorn die zijn nootjes zo goed verstopt heeft dat hij ze niet meer kan vinden, maar ook voor de harde realiteit, zoals de neushoorn die met uitsterven wordt bedreigd: ‘De mens maalt onze hoorns tot medicijn. Vandaar dat wij nog maar met weinig zijn…’ Ongemerkt leer je zo de verschillende dieren heel goed kennen.

Achter in het boek vind je alle dieren nog eens op een rijtje (in alfabetische volgorde natuurlijk). Bij elk dier staat een weetje vermeld. Weet jij welk dier de grootste eieren legt? Welk dier blijft groeien tot het honderd jaar is? En welk dier heeft zo’n goed geheugen dat hij precies weet op welke plekken het de afgelopen jaren geregend heeft?

In ‘Aap Beer Zebra’ komen twee grote talenten samen. Misschien komt het daardoor dat het moeilijk is om het boek echt goed te beschrijven. Is het een prentenboek? Is het poëzie? Is het informatief? Of is het dat allemaal? Je voelt in elk geval dat de makers met veel aandacht en liefde naar de dieren gekeken hebben om ze tot leven te wekken in tekening en taal. Dat is gelukt: als je dit boek openslaat, begin je aan een betoverende reis door het alfabet en de dierenwereld. Een terechte kanshebber voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017.

Eefje.

Leestip: Een paar jaar geleden maakte Henriëtte Boerendans ook al een alfabetboek over dieren: Aap Beer Cheeta, ook met houtsneden en met grappige weetjes bij elk dier. Andere alfabetboeken zijn ABZebra van Bette Westera & Derek Fehmers en Sebastian Levöleger, en Van Ansjovis tot Zwijntje van Ted van Lieshout & Sieb Posthuma.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.