Aap Beer CheetaHenriette Boerendans

Terug naar lijst
 

Aap Beer Cheeta

Titel: Aap Beer Cheeta
Auteur: Henriette Boerendans
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2009
ISBN: 978 90 468 0539 8
Illustraties: Henriette Boerendans

Terug naar lijst

Beestachtig mooie prentenboeken
 

Iedereen houdt van boeken waar dieren een rol in spelen. Nou ja, bijna iedereen. Maar hoe vind je in de stroom van al die leuke, lieve, mooie en leerzame boeken, eentje die bij jou past? Hou je van griezelen, of wil je liever een boek met een leuk verhaal, of één waar je wat van kan leren...? Om je een beetje wegwijs te maken in de grote hoeveelheid nieuwe dierenverhalen, lees je hier over drie kleurrijke prentenboeken met dieren in de hoofdrol: 'Een bos vol enge wilde beesten' van Chris Wormell, 'Fiet wil rennen' van Bibi Dumon Tak en 'Aap Beer Cheeta' van Henriette Boerendans.

Als je een beetje wil griezelen dan is ‘Een bos vol enge wilde beesten’ van Chris Wormell wat voor jou. Daarin komt een beer een jongetje tegen dat in een bos verdwaald is. De beer wil hem helpen, maar het jongetje vertelt hem over de enge wilde beesten die volgens zijn moeder in het bos wonen. Daar schrikt de beer van, want dat wist hij helemaal niet.

’Wat voor soort beesten dan?’ ‘Van die harige,’ zei het jongetje. ‘Ze verstoppen zich in de schaduw van de bomen en dan springen ze boven op je en dan vreten ze je op!’
De beer wordt zo bang dat hij vraagt of hij bij het jongetje mag blijven en samen gaan ze op weg. Onderweg sluiten een olifant, leeuw, krokodil, wolf en slang zich bij de twee aan. Het jongetje vertelt de dieren hoe gevaarlijk het bos is. De verhalen van het jongetje worden enger en enger. En de dieren worden steeds banger en banger, tot ze uiteindelijk de schrik van hun leven krijgen. ‘Een bos vol enge wilde beesten’ is een heel spannend boek. En dat komt niet alleen door het verhaal: de ijzersterke tekeningen van Wormell maken het boek helemaal af. Op iedere bladzijde die je omslaat zie je de beesten angstiger worden en de prenten, die eerst nog kleurig zijn, worden steeds grijzer en donkerder. Gelukkig loopt het verhaal goed af, zodat je zonder zorgen kunt gaan slapen.

Een van de leukste prentenboeken is ‘Fiet wil rennen’ van Bibi Dumon Tak. Het gaat over de struisvogel Fiet die het liefst altijd rent, soms zelfs ’s nachts. En dat doet hij ook. Niets houdt hem tegen. Of toch? Op een dag waait de wind zo hard dat alle dieren haast omvallen: de beer, een groep eendjes, een slak, een snoek. Maar Fiet wil rennen, en dus probeert hij uit alle macht tegen de wind in te gaan. Het lukt hem niet. De dieren die hij op zijn weg tegenkomt, proberen hem te helpen. “’Haal diep adem,’ roept een snoek, ‘en zwem, want onder water waait het niet.’” Maar Fiet wil niet zwemmen, hij wil rennen. Op iedere bladzijde krijgt Fiet een nieuwe oplossing om tegen de wind in te gaan. Zal hij het winnen van de wind? ‘Fiet wil rennen’ vertelt een eenvoudig stapelverhaal op een vrolijke en levendige manier. De prachtige prenten van Noëlle Smit zijn zo kleurrijk dat ze haast de bladzijde afspatten. De heftige tegenwind wordt fantastisch weergegeven, je voelt de wind haast echt waaien. Noëlle Smit weet Fiet zo neer te zetten dat je helemaal met hem meeleeft. Iedere beweging om tegen de wind in te gaan voel je in je eigen lijf.

Voor wie van letters houdt is 'Aap Beer Cheeta' van Henriette Boerendans één groot feest. Het boek is een eerste kennismaking met het alfabet. Maar dat is nog niet alles! Naast elke letter vind je van A tot en met Z een houtsnede van een dier waarvan de naam met die letter begint. Een houtsnede is een schilderij dat eerst in zacht hout wordt uitgesneden en daarna met verf of inkt wordt ingesmeerd. Daaroverheen leg je dan een vel papier waarop de afbeelding wordt afgedrukt. Het is Henriette Boerendans gelukt om van zesentwintig dieren een opvallend kleurige houtsnede te maken. Naast iedere houtsnede is er over elk dier in het kort iets bijzonders te lezen. Zo staat bij de letter W dat de baby van een walvis net zo groot is als de keuken bij jou thuis. En bij de E dat een eekhoorn zijn beukennootjes op geheime plaatsen in het bos verstopt. Soms op zoveel verschillende plekken dat hij ze niet allemaal meer kan terugvinden! Een leerzaam boek dus. Maar ook mooi, heel mooi. Dat maakt letters leren echt tot een bijzondere belevenis.

Yvonne.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.