Aap & Mol in het RijksmuseumGitte Spee

Terug naar lijst
 

Aap & Mol in het Rijksmuseum

Titel: Aap & Mol in het Rijksmuseum
Auteur: Gitte Spee
Uitgeverij: The House of Books, 2013
ISBN: 978 90 443 3909 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Op de kleintjes letten in het Rijksmuseum

Naar een museum gaan is leuk. Je kunt er heel veel mooie dingen zien. Prachtige schilderijen, beelden, bijzonder servies en nog veel meer. Als je door het museum loopt dan valt je mond soms gewoon open van verbazing. Je rent van het ene naar het andere kunstwerk om zoveel mogelijk te kunnen zien. Maar sommige musea zijn groot, heel groot. Neem nou het Rijksmuseum. Dat staat helemaal vol met de mooiste kunstwerken. Er is lang niet genoeg tijd om alles in een dag te bekijken. Dan zou het kunnen dat je vergeet om naar de kleine dingen te kijken. De onopvallende stukken of details die heel bijzonder zijn. Gelukkig helpen deze boeken je hiernaar te zoeken.

Gitte Spee heeft met ‘Aap & mol in het Rijksmuseum’ een handig prentenboek gemaakt. Aap en Mol komen hierin per ongeluk in het Rijksmuseum terecht. Ze kijken hun ogen uit. In het verhaal worden allerlei kunstvoorwerpen getoond. Aap en Mol weten niets van kunst. Voor hen is bijvoorbeeld een mooie tulpenvaas een toren en zijn twee grote vazen ineens een heel goede verstopplek. Helaas vindt de bewaker het niet zo’n goed idee dat er twee dieren door het museum zwerven. Er ontstaat een wilde achtervolging.

In de zaal boven aan de trap staat een vliegtuig. ‘Hoera! We zijn gered! roept Aap. ‘Maar hoe komen we buiten, Aap? Het vliegtuig kan toch niet door het raam?’

Op de laatste bladzijde vertelt Gitte Spee ons meer over de kunstwerken die Aap en Mol allemaal hebben gezien. Met dit boek kan je een museumbezoek goed voorbereiden en er naderhand nog eens fijn over napraten.

Voor de Gouden Boekjes reeks hebben Jan Paul Schutten en illustrator Martijn van der Linden een mooi en sfeervol boekje gemaakt. In ‘Het meisje met de gouden jurk’ heeft Niesje zich opgedoft omdat ze samen met alle leden van de Nachtwacht door Rembrandt geschilderd gaat worden.

Niesje kijkt eens om zich heen. Wat een drukte. Passen al die mensen wel op één schilderij? Dat wil ze wel eens weten. Ze loopt naar Rembrandt toe en vraagt het hem.

Er ontstaat een probleem als iedereen vindt dat hij vooraan mag staan. Iedereen schept op over zijn heldendaden. Niesje denkt dat zij niet op het schilderij kan staan omdat zij niet bijzonder heldhaftig of slim is geweest. Maar dan blijkt dat Rembrandt er heel anders over denkt. Door dit boekje leer je verder te kijken dan alleen het schilderij. Ieder figuur op het schilderij heeft een verhaal. En over de plek waarop ze staan was in het echt ook heel veel gedoe.

Gewoon even verder kijken dan dat wat je op het eerste gezicht ziet. Dat is precies wat ‘Aap & mol in het Rijksmuseum’ en ‘Het meisje in de gouden jurk’ ons leren. Eigenlijk verdient elk museum dit soort boeken.

Ciska.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.