4loveGonneke Huizing

Terug naar lijst
 

4love

Titel: 4love
Auteur: Gonneke Huizing
Uitgeverij: Holland, 2005
ISBN: 978 90 2510 976 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Maar ze hóudt toch van hem?
 

Hij overlaadt je zonder reden met dure cadeaus, hij doet drank in je koffie als je er niets voor voelt om topless op de foto te gaan of als je niet met hem naar bed wilt; en hij vindt het maar niks als je tijd zónder hem doorbrengt. Lezers zien het al op een kilometer afstand aankomen: Karins nieuwe vriendje Joey is fout, fout, fout. Met een hoofdletter F. Maar Karin, een beetje onzeker en op zoek naar vrienden, trapt er met open ogen in.

Ze is dan ook het klassieke voorbeeld van een makkelijke prooi voor foute jongens: haar alleenstaande moeder heeft het altijd druk en besteed weinig tijd aan haar dochter, voor wie ze liever ‘een vriendin wil zijn, want moeder klinkt zo kloekerig’. Karin is net verhuisd van Den Haag naar het noorden; en ze wordt op school gepest omdat ze anders is. De enige vriendin die ze heeft, Debbie, stelt haar voor aan Joey. Joey is ‘professioneel’ fotograaf en ziet in Karin een geweldig model voor een nieuwe make-up lijn. Dat het hele verhaal nogal onwaarschijnlijk klinkt, komt niet in Karin op. Ze is al lang blij dat ze iemand tegenkomt die aardig tegen haar doet; en voor ze het weet is ze superverliefd op Joey. En dus gaat ze topless op de foto, spijbelt ze van school en gaat ze met hem naar bed, zonder dat ze het zelf écht wil. Ze doet het voor hem, want hij houdt toch van haar?

‘4Love’ is supervlot geschreven en leest dan ook als een trein. Je kunt het boek moeilijk neerleggen, want je blijft je afvragen wanneer Karin eindelijk doorheeft dat Joey niks goeds in de zin heeft. Gonneke Huizing heeft het goed uitgedokterd; net als je als lezer denkt dat Karin wel érg onnozel tegenover Joeys vreemde gedrag staat, twijfelt Karin zelf ook. Maar voor ze iets met die twijfel gaat doen, krijgt haar verliefdheid weer de overhand; liefde maakt tenslotte blind. En dus gaat Karin weer een stapje verder voor haar foute vriendje.

Het is wel jammer dat er de laatste tijd al erg veel boeken over foute vriendjes zijn verschenen. Iedereen weet hoe loverboy-praktijken in elkaar zitten; het lijkt ook vreemd dat Karin daar intrapt. Heeft ze alle verhalen op tv en in de krant gemist? Maar ja, in het dagelijks leven zijn er ook nog veel te veel meiden slachtoffer van dergelijke praktijken, dus eigenlijk kan er niet vaak genoeg over geschreven worden. Een keer een andere invalshoek zou wel leuk zijn. Een jongen die verleid wordt door een fout meisje, bijvoorbeeld? Da’s weer eens heel wat anders!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.