2CMirjam Mous

Terug naar lijst
 

2C

Titel: 2C
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Goor, 2016
ISBN: 978 90 003 5014 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Super-spannende pageturner

‘Mam.
Ze willen ons dood hebben.’

Deze tekst is te lezen op het mobieltje dat op het omslag van ‘2C’ van Mirjam Mous staat. Dat ziet er meteen heel spectaculair uit en dat is het boek ook. Als klas 2C met de bus op schoolreis naar de Ardennen gaat, krijgen alle leerlingen een berichtje op hun telefoon van een onbekende afzender. Er staat in dat ze de gele dvd moeten afspelen. Ze vinden de dvd in het dashboardkastje en in het filmpje wordt uitgelegd dat er een bom in de bus ligt. De bom zal afgaan wanneer iemand de bus inkomt of uitgaat. Al snel ontstaat er een hoop paniek. Mentor Vos belt met de politie en verschillende leerlingen proberen oplossingen te bedenken. De vraag is wie hier meer vanaf weet en of deze persoon misschien ook in de bus zit…

Het verhaal wordt op een heel spannende manier verteld. Mirjam Mous heeft er in haar boek voor gekozen om ieder hoofdstuk vanuit een ander personage te vertellen. Dat is in het begin even wennen, omdat je telkens wisselt van persoon. Toch zorgt dat er ook voor dat je alsmaar door wilt blijven lezen om zo alle mysterieuze puzzelstukjes bij elkaar te sprokkelen.

De hoofdpersonen zijn de leerlingen uit klas 2C en de twee docenten die mee zijn op de schoolreis, onder wie de mentor mevrouw Vos. Ieder personage heeft een eigen verhaal en een andere achtergrond. In de loop van het verhaal kom je steeds meer over de personages en over de mogelijke bomlegger te weten. Er worden meerdere mensen verdacht. Zelfs klasgenoten lijken niet altijd meer helemaal te vertrouwen.

‘Misschien heb jij zelf die bom wel verstopt, ‘ zegt Driss. ‘Als je het allemaal zo goed weet.’ Valentijn laat de woorden van zich afglijden en staart naar Duisternis over Sethanon.’

Of zet de schrijfster je op het verkeerde been? De tijdsprongen naar het verleden en het heden zorgen voor nog meer spanning.

Mirjam Mous speelt in haar boek met realiteit en fantasie. Maar veel elementen uit ‘2C’ zijn herkenbaar. Zoals gebeurtenissen uit het nieuws of problemen die vandaag de dag een grote rol spelen. Op die manier wordt het verhaal heel geloofwaardig. Daarnaast zijn de personages uit het boek van Mous echt van deze tijd: ze hebben smartphones en gebruiken WhatsApp, Facebook en Twitter.

Kortom, ‘2C’ is een heerlijk boek dat niet verveelt. Je wilt iedere bladzijde omslaan tot de allerlaatste pagina. Een boek dat je dus niet op je nachtkastje moet hebben liggen als je vroeg wilt gaan slapen, maar waar je wel heel veel leesplezier aan zult beleven.

Wil je meer lezen van Mirjam Mous? Ze schreef nog veel meer boeken, waaronder ‘Boy 7’ en ‘Vals spel’.

Fannie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.