13!Ingrid Law

Terug naar lijst
 

13!

Titel: 13!
Auteur: Ingrid Law
Uitgeverij: Pimento, 2008
ISBN: 978 90 499 2297 9
Illustraties:

Terug naar lijst

13 is geen ongeluksgetal
 

13 worden, is dat bijzonder? Voel je je op je 13e verjaardag echt anders dan toen je nog 12 jaar en 364 dagen oud was? Nee, zul je waarschijnlijk zeggen. Natuurlijk, je voelt je blij omdat je jarig bent. Maar voor de rest verandert er niet veel. Dat is wel anders voor de aparte familie Beaumont. Voor hen is 13 worden een sensatie. Dan krijgen ze namelijk hun savvie, een bijzondere kracht die ze moeten temmen om ervan te kunnen profiteren. Mibs vraagt zich al jaren af wat haar savvie zal zijn. Alles perfect kunnen, zoals haar moeder? Of zou ze net zo’n stoere kracht krijgen als haar broers, die tornado’s veroorzaken of de elektriciteit op hol laten slaan?

Twee dagen voordat Mibs 13 wordt, krijgt haar vader een ernstig ongeluk. Nu kan ze alleen nog maar hopen dat ze een magische kracht heeft om hem te genezen. Maar van haar moeder moet ze met haar broers en zusje thuis bij opa blijven. Daar ontfermt de predikantenvrouw zich over hen. Tijdens de kerkdienst ter ere van haar verjaardag wordt het Mibs duidelijker wat haar savvie inhoudt. Dat zorgt voor een hoop verwarring en chaos. Ondertussen bedenkt ze plannen hoe ze bij haar vader in het ziekenhuis in Salina kan komen. Toevallig staat er een knalroze bus van de bijbelverkoper bij de kerk, waar ‘Salina’ op staat. Mibs besluit stiekem mee te reizen, en ze is niet de enige die aan boord is geklommen. Het avontuur kan beginnen, maar niks verloopt volgens plan. Het begint er al mee dat de bus precies de verkeerde kant op rijdt en de zenuwachtige bijbelverkoper niet van plan is om te keren…

Schrijfster Ingrid Law schrijft grappig over alle belevenissen van de Beaumontjes, vanuit het perspectief van bijna-puber Mibs. Soms doet ze daarbij wel erg haar best om leuke taalvondsten te bedenken. Maar gelukkig zijn de meeste ook echt om te lachen, of mooi bedacht. Het is jammer dat de kaft van het boek ’13!’ niet meteen aanspreekt. Maar laat je daardoor niet afschrikken, het gaat om de binnenkant en die is dik in orde!

Als lezer volg je niet alleen de spannende rit met de roze bus. Ondertussen leer je ook Mibs beter kennen en kom je erachter dat het echt wel verschil maakt of je 12 of 13 jaar bent. Het verschil tussen papa’s kleine meisje zijn en voelen dat je dat niet meer bent en niet meer wíl zijn (maar soms stiekem nog wel even). Dat je begint met volwassen worden en dat dat eng is. En dan is er ook nog Will, de zoon van de predikant, die Mibs’ gevoelens behoorlijk door elkaar schudt. Kruip dus snel achter in de bus en reis mee met dit bizarre gezelschap!

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.