100x AnnieAnnie M.G. Schmidt

Terug naar lijst
 

100x Annie

Titel: 100x Annie
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 45112015
Illustraties:

Terug naar lijst

Feest voor Annie

Als iemand jarig is, dan vier je dat! Met taart en slingers en cadeaus. Als iemand een bijzondere leeftijd heeft bereikt, zoals vijftig of honderd, dan vier je dat extra groot. En als iemand een bekende schrijfster is, dan vier je haar honderdste geboortedag megagigagroot! Met een feestboek.

Op 20 mei 2011 was het precies honderd jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt werd geboren, de schrijfster van ‘Pluk van de Petteflet’, ‘Jip en Janneke’, ‘Floddertje’ en nog veel meer boeken. En precies op die dag verscheen de dikke jubileumbundel ‘100x Annie’ met daarin heel veel verhalen en gedichten van de schrijfster.

Het hoort een beetje zo als iemand veel goede en bijzondere dingen heeft geschreven: dan wordt de schrijfster na haar dood geëerd om al haar mooie teksten. Grote kans dat jouw ouders toen zij klein waren al werden voorgelezen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. En misschien je opa en oma al wel! Annies teksten zijn ‘klassiek’ geworden. En de beste, leukste en grappigste gedichten en verhalen staan nu bij elkaar in één boek. Dat is mooi, want zo krijg je in één keer een heel goed idee van wat Annie M.G. Schmidt allemaal heeft geschreven.

100x Annie’ is ook vooral een prachtig boek door de mooie, grote kleurentekeningen van wel dertien verschillende tekenaars. Van Fiep Westendorp bijvoorbeeld. Haar tekeningen ken je vast, van ‘Jip en Janneke’ of ‘Ibbeltje’. Maar er staan ook nieuwe tekeningen in van jongere tekenaars als Marije Tolman en Annemarie van Haeringen.

Sommige verhalen klinken misschien een beetje ouderwets. Jip en Janneke zeggen bijvoorbeeld ‘vader’ en ‘moeder’ en ‘U’ als ze hun ouders roepen. En Tante Patent praat wel heel deftig: ‘ U hoeft mijn poes niet te nuttigen, zo zijn onze zeden niet. Wij leven in een beschaafde maatschappij en ik ben iemand met humanistische levensopvattingen...’ Maar dat is niet gek als je boeken leest die lang geleden zijn geschreven. Toen was dat heel normaal. De verhalen en gedichten zijn er niet minder grappig, spannend of mooi om.

Toch is het ook een beetje gek, dit jubileumboek. Want er wás al een groot voorleesboek met verhalen van Annie M.G. Schmidt: ‘Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek’. En hoe leuk het ook is dat er veel verschillende verhalen en gedichten in één boek staan, het is ook wel jammer dat er van Annies grotere boeken, zoals ‘Tante Patent’, ‘Abeltje’ of ‘Pluk van de Petteflet’ maar één of twee hoofdstukken in staan. Eigenlijk is het veel leuker om gewoon het hele boek over Abeltje of Pluk te lezen! Dan val je niet zo middenin een verhaal. Echt nodig of nieuw is ‘100x Annie’ dus niet. Maar feest is nu eenmaal feest en dat vier je. De verhalen en gedichten die Annie M.G. Schmidt bedacht, blijven leuk om voorgelezen te krijgen!

 

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.