1001 GangenJeroen Van Haele

Terug naar lijst
 

1001 Gangen

Titel: 1001 Gangen
Auteur: Jeroen Van Haele
Uitgeverij: Lannoo, 2008
ISBN: 978 90 209 7802 5
Illustraties: Myriam Kalaï

Terug naar lijst

Een sprookje in een saai kantoorgebouw

Heb je wel eens één van de sprookjes van 1001 nacht gelezen? Daar lijkt het verhaal in dit boek een beetje op. Een mystieke sfeer, bijzondere personages en een spannend verhaal. Alleen gaat ‘1001 gangen’ niet over sultans en mooie prinsessen in een ver verleden, maar over Rania en haar oudere zus Souhaila, die leven in het hier en nu.

’s Nachts poetst Souhaila de gangen van een groot kantoorgebouw. Het is er zo groot dat het lijkt of er wel 1001 gangen zijn. Rania is erg benieuwd naar deze gangen en zeurt net zo lang totdat ze een keer mee mag met Souhaila. Terwijl haar zus de gangen schoonmaakt ontmoet Rania allerlei vreemde personen: een kunstenaar die ’s nachts de lichtjes van de gebouwen schildert, een nachtwaker en een elektricien die graag praat. Rania heeft het vermoeden dat er iets gaande is tussen deze personen en haar zus, maar ze begrijpt het niet. En hoeveel vragen ze Souhaila ook stelt, een antwoord krijgt ze niet.

'De deur zwaait open. De deurkruk slaat hard tegen de glazen muur.
We zien Souhaila.
Ze vraagt spinnijdig waar ‘het’ is.
Manaparenko zwijgt en glimlacht als een wijsneus, maar dan als een gevaarlijke.

‘Ergens’, zegt hij. Souhaila zegt dat ze ontslag neemt, dat ze een andere baan heeft en dat ze ‘het’ wil hebben.
‘Je krijgt het niet’, plaagt Manaparenko.
Ik vraag Souhaila wat ‘het’ is.
Ze antwoordt niet.
‘Zal ik het haar vertellen’, lacht Manaparenko
‘Als je het waagt’, snauwt zus.
Ik word nog nieuwsgieriger.'


‘1001 gangen’ is een bijzonder boek. Het verhaal leest als een ouderwets sprookje, maar het gaat over een modern onderwerp, namelijk de moslimcultuur in een Westerse samenleving. Rania en Souhaila nemen je mee door de gangen van het kantoorgebouw en door de vele vragen die Rania haar zus stelt nemen ze je ook mee in de gebruiken en waarden van de moslimcultuur.

Jeroen Van Haele heeft een spannend verhaal geschreven. Zou dat betekenen dat het voor moslims ook spannend is in onze samenleving? En de korte zinnen die de schrijver gebruikt. Zou hij dat hebben gedaan omdat Rania nog niet alles begrijpt? De illustraties die Myriam Kalaï bij het verhaal heeft gemaakt zijn een mix van foto’s en tekeningen. Een beetje vreemde combinatie, maar wel mooi. Zou dat symbool staan voor de mix van moslims en westerlingen in één samenleving?

Dit zijn vragen die je jezelf zou kunnen stellen als je het verhaal leest. Misschien dat je het boek in het begin een beetje vreemd vindt, maar laat je rondleiden door Rania en voordat je het weet heb je het boek al uit. Wedden dat het jou aan het denken heeft gezet?!

Karlijn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.