100% LenaStefan Boonen

Terug naar lijst
 

100% Lena

Titel: 100% Lena
Auteur: Stefan Boonen
Uitgeverij: Clavis, 2006
ISBN: 978 90 448 0636 6
Illustraties: Greet Bosschaert

Terug naar lijst

Een moderne tragedie

Af en toe lees je iets in de krant over mensen die zelfmoord plegen. Dat zijn dan onbekenden voor je, maar stel je voor dat het je broer of zus is, of je beste vriendin! De twaalfjarige Bas kan erover meepraten. Hij vertelt in ‘100% Lena' over zijn zeventienjarige zus. Op een ochtend vertrekt ze naar school, om nooit meer terug te komen.

Bas en zijn ouders snappen er helemaal niks van. Lena had zo haar puberbuien en kon af en toe behoorlijk humeurig zijn, maar ze was vooral altijd heel erg... Lena. Zoals Bas zegt over de foto die naast de urn staat:

Nu had ze er zin in. Ik zag het aan haar blik. Pretlichtjes waarvan ik het soms benauwd kreeg. Als ze zo keek, was Lena tot bijna alles in staat.
'Hoe moet ik nu kijken?' vroeg ze weer.(...)
‘Als de vreselijkste dochter op aarde.'
Ma drukte af voor Lena een gezicht kon trekken. Die halve seconde tussen denken en smoeltrekkerij. En die foto staat op de standaard. Honderd procent Lena.

Stefan Boonen beschrijft hoe Bas en zijn ouders de dagen, weken en maanden ná Lena's daad doorkomen. Af en toe denkt Bas terug aan typerende momenten met zijn zus. Daardoor leer je Lena goed kennen; een heel normale meid, af en toe opstandig, vrolijk of verdrietig. Een gewone tiener, zoals iedereen die wel kent. Maar door zichzelf voor de trein te gooien blijkt ze toch niet zo gewoon als je denkt.

Boonens schrijfstijl is simpel en integer, hij doet niet aan grote dramatische scènes. Toch is het enorme verdriet en het onbegrip van degenen die achterblijven vóelbaar. Hadden ze iets kunnen doen om het te voorkomen? Waarom zei ze niet dat er wat was? Wisten haar vriendinnen hoe ellendig ze zich voelde? Bas gaat nog een keer terug naar de plek waar het is gebeurd, maar daar wordt hij niet wijzer van.

Een geluid doet me omkijken. In de verte komt een trein aangedenderd. (...) Het gevaarte nadert snel, de rails zoemen, een muur van staal, een krijsend beest. Ik gil als de trein voorbij davert. (...) Het duurt minuten voor mijn hart tot rust komt. Zweet parelt op mijn voorhoofd, droge mond, kramp in mijn vingers. Niet te snappen dat Lena... Ze was bang voor spinnen groter dan een speldekop.

Achterin het boek staat extra informatie voor iedereen die in zijn of haar omgeving wel eens met zelfmoord te maken heeft gehad. Maar dit boek is ook een aanrader voor iedereen die zélf ooit maar een seconde over zelfmoord heeft gedacht. Want na het lezen van '100% Lena' weet je: voor degene die zelfmoord pleegt is de ellende misschien over, maar voor degenen die achterblijven, begínt het pas.

Bianca.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.