Z@p boyElisabeth Honey

Terug naar lijst
 

Z@p boy

Titel: Z@p boy
Auteur: Elisabeth Honey
Uitgeverij: Moon, 2010
ISBN: 978 90 488 0713 0
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Chatvrienden ontmaskeren een stropersbende

Is er leven mogelijk zonder computer? Ned weet zeker van niet. Op school is hij onhandig en eenzaam, maar zodra hij een toetsenbord onder zijn vingers voelt, is hij Z@p boy, die soepel het hele net afsurft. ‘Je zult later toch eens met echte mensen moeten leren omgaan, in plaats van alleen met die schimmen op je beeldscherm.’ verwijt zijn overspannen moeder hem. Nou, en? Alsof het met haar zo lekker gaat!

Wanneer zijn moeder een tijdje naar een vriendin in Amerika gaat, moet Ned met haar mee. Naar Massachusetts. Nee, dáár zit hij op te wachten! Gelukkig leert hij Rocky kennen, een jongen die net als hijzelf verzot is op reptielen en bijzondere dieren. Samen sluipen de jongens wekenlang geduldig door het bos omdat er ergens een beer moet zitten. Zo ontdekken ze per ongeluk een bende die illegaal reptielen en andere dieren vangt om er geld aan te verdienen.

Plotseling hoorde Ned door het struikgewas heen iemand lachen. Iemand met een zware stem, iemand die door een mobiele telefoon praatte. Ned liet zich vliegensvlug achter een stenen muurtje zakken en kroop zo dichtbij als hij durfde.
‘Die kinderen kennen het bos als hun broekzak. Het scheelt Hank een hoop gezoek en gesleep.’
Er viel een stilte. Een eekhoorn schoot een boom in.
‘Waarom zouden we zelf gaan rondbanjeren als dat joch weet waar de beer zit?’
Ned kreeg het heel warm.

Die stropersbende moet gestopt worden. Maar hoe? Via internet komen Ned en Rocky al heel wat over hen te weten. Daarnaast krijgen ze digitale hulp van Neds nichtje Kate uit Australië. In een chatbox ontmoeten ze het talenwonder Pienterman uit Jamaica en de slimme Yvette uit Frankrijk. Met z’n vijven zetten ze een ingewikkelde val uit om de bende te ontmaskeren. Een val waarbij Ned al zijn computerkennis nodig heeft om hun plan te laten slagen.

Elisabeth Honey schreef eerder lekkere leesboeken over ‘De Steenstraat’. Ook ‘Z@p boy’ is vlot verteld, vrolijk en spannend. Het verhaal wordt ondersteund door vele mailtjes en chats vol tikfouten van slordige Kate. Bovendien staat op bijna elke bladzijde een strip-achtige illustratie van Elly Hees. Dit alles maakt ‘Z@p boy’ heel afwisselend, maar wel wat rommelig.
Ook het verhaal zelf is soms chaotisch. Onbelangrijke gebeurtenissen krijgen bladzijden lang aandacht, er zijn heel veel personages en nogal wat toevalligheden leiden tenslotte naar de −verder spectaculaire− ontmaskering van de bende. Gelukkig maar dat naast die chaos het boek ook behoorlijk grappig is.

‘Z@p boy’ is niet alleen een geestig speurdersverhaal, maar gaat ook over het belang van vriendschap. Precies zoals zijn moeder wilde, vindt Ned uiteindelijk goede vrienden. Echte mensen, geen schimmen op het beeldscherm. Al leerde hij ze wél kennen via het internet!

Lidewij.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.