‘WROOOAAAAAH!’ Elsbeth de Ruiter

Terug naar lijst
 

‘WROOOAAAAAH!’

Titel: ‘WROOOAAAAAH!’
Auteur: Elsbeth de Ruiter
Uitgeverij: Clavis, 2011
ISBN: 978 90 448 1584 9
Illustraties: Elsbeth de Ruiter

Terug naar lijst

De schreeuw van de leeuw

Een bezoekje aan de dierentuin is vaak leuk en ook een ietsiepietsie spannend. Er zijn krokodillen die naar je kunnen happen wanneer je langsloopt en kronkelende slangen die achter het glas (en dat is al eng genoeg) naar je sissen.

Teuntje wil ook zo’n spannend dierentuinbezoek. Je ziet haar op het omslag van het prentenboek ‘WROOOAAAAAH!’ bovenop een leeuw zitten. Boven hen staat in een horizontale rode balk in stevige witte letters de titel van het verhaal. Wie brult er hier ‘wroooaaaaah!’?

Teuntje ziet na binnenkomst een leeuw. Ze wil direct bij hem kijken, maar haar vader wil eerst wat drinken. Teuntje is eigenwijs en gaat toch naar de leeuw. Die reageert niet zoals Teuntje had gehoopt: hij ligt te slapen. Als de leeuw na een paar van haar opmerkingen nog niet in beweging komt, pakt Teuntje een takje en begint hem te kietelen. Dan heeft de leeuw er genoeg van. Als Teuntje door haar vader tot de orde wordt geroepen, heeft ook zij er genoeg van. ‘WOOAAAHH!’

Het verhaal is niet erg uitgebreid, het lijkt meer op een korte en grappige les. De tekeningen versterken het effect van die les, doordat zij alle aandacht naar Teuntje en de leeuw trekken. Elsbeth de Ruiter heeft er namelijk voor gekozen om geen achtergrond te tekenen. Zo bestaat de kooi van de leeuw uit een paar losse tralies in plaats van een heel hok en zie je niks van de rest van de dierentuin.

Toch gebeurt er wel iets in de tekeningen op de roomwitte pagina’s. Af en toe loopt er een bezoeker de bladzijde op of weer af, mensen die je herkent uit de rij bij de kassa. Er fladderen steeds vogels in de buurt van Teuntje en er is een rondstappende pauw die op elke volgende tekening iets verder komt. Groepjes kleine, blauwe spikkels en spatten rond de stripachtige figuren geven aan welke kant zij op gaan.

Ondertussen is Teuntje de slapende leeuw aan het plagen. Dat is spannend. Als de leeuw eindelijk reageert, zie je vooral wegfladderende vogels. De leeuw is zelf onderaan de bladzijde nog te zien. Later heeft Elsbeth de Ruiter de leeuw veel groter getekend en is de kop van de leeuw bijna zo groot als een hele pagina. Nu staan de letters ook niet meer zo smal gedrukt, maar stevig en groot. De tekst wordt vanaf hier meer een onderdeel van de tekening. En ook Teuntjes fantasie, die je herkent aan de geelgekleurde achtergrond, krijgt een belangrijke plek.

Elsbeth de Ruiter ontving voor ‘WROOOAAAAAH!’ de Key Colours, een prijs voor de mooiste illustraties. Terecht, want het is knap hoe zij met weinig beeld toch heel veel kan laten zien. En die les? Probeer maar: woest brullen lucht lekker op.

Inger.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.