Flora en de fantastische eekhoornKate DiCamillo

Terug naar lijst
 

Flora en de fantastische eekhoorn

Titel: Flora en de fantastische eekhoorn
Auteur: Kate DiCamillo
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 978 94 014 23700
Illustraties: K.G. Campbell

Terug naar lijst

De verluchte avonturen van de lumineuze Odysseus

Flora Belle Bukman is tien, vindt zichzelf een cynicus en vult haar dagen met het lezen van strips. Flora’s lievelingsstripverhaal is ‘De verluchte avonturen van de lumineuze Incandesto!’ over een gewone man die bij noodgevallen in de lumineuze, reusachtige, misdaadbestrijdende superheld Incandesto verandert. Haar vreugde is dan ook groot als ze op een middag zelf een superheld ontdekt. Flora’s buurvrouw zuigt namelijk per ongeluk een eekhoorn op en Flora redt hem er weer uit. Dan blijkt dat de eekhoorn – Flora noemt hem Odysseus, omdat de stofzuiger ook zo heet – superkrachten heeft. Odysseus kan namelijk vliegen en schrijft poëzie op de typemachine van Flora’s moeder. Lees zijn volgende gedicht over Flora maar eens:

Ik hou van je ronde hoofd,
van het stralende groen,
van het kijkende blauw,
van deze letters,
van deze wereld, van jou.
Ik heb heel veel honger.


Het is duidelijk dat schrijfster Kate DiCamillo een grote fantasie en gevoel voor humor heeft. De meeste gebeurtenissen uit ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ zijn erg grappig. Flora is erg scherp en wijs voor een meisje van tien en geeft geestig commentaar op alle maffe situaties die er in haar leven gebeuren nu Odysseus haar huisdier is geworden. Maar niet alleen Flora en Odysseus zijn grappige personages, ook Flora’s buurvrouw Toetje en haar achterneefje William Spiffer (die aan ‘tijdelijke blindheid’ lijdt) geven ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ kleur. Ook sterk zijn de illustraties van tekenaar K.G. Campbell die af en toe voorbijkomen: zijn tekeningen van Odysseus zijn hilarisch.

Toch slaat ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ af en toe wel iets door. Kate DiCamillo heeft een erg geinig boek willen schrijven, en dat is ook zeker wel gelukt. Maar door alle absurde en hysterische situaties mist het boek wel iets aan diepgang. Dat is jammer, want tijdens het lezen merk je soms ook hoe eenzaam Flora en de andere personages zijn. Toch komt het thema eenzaamheid niet helemaal goed uit de verf doordat de gekke scènes zo overheersen in het boek. Zo wordt het bijvoorbeeld vervelend dat Flora’s vader tot in den treuren tegen iedereen zegt: ‘Ik ben George Bukman, hoe maakt u het?’ Op een gegeven moment weet je het wel en wordt het boek wat ongeloofwaardig.

In Amerika won ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ de Newbery Medalprijs: de prijs voor het beste kinderboek van het jaar. Daar valt dus over te twisten, maar ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ is zeker een leuk boek voor wie gek is op een beetje fantasie en bizarre verhaallijnen. Ook is het handig als je al echt goed kunt lezen, want er staan regelmatig moeilijke woorden in het boek.

Wat denk jij: wordt Odysseus ook jouw superheld?

Lizan. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.