BiografieValérie Zenatti

Terug naar lijst

Valérie Zenatti is in 1970 geboren in het plaatsje Nice, in Zuid-Frankrijk. Op haar dertiende verhuisde ze met haar familie naar Israël. Van 1988 tot 1990 vervulde Valérie de verplichte twee jaar diensttijd die alle jongens en meisjes in Israël moeten vervullen zodra ze achttien jaar zijn. Daarna ging ze terug naar Frankrijk om geschiedenis en Hebreeuws te studeren. Ze werkte als journaliste, au-pair en lerares in de Hebreeuwse taal. Nu is ze vooral schrijfster.
In 2004 bracht ze haar eerste jeugdboek uit: ‘Demain, la revolution’ (vertaling: morgen de revolutie). Dit boek is niet vertaald in het Nederlands. Het gaat over een school die een nieuwe directeur krijgt. Die directeur gedraagt zich als een tiran en deelt veel straf uit. De leerlingen beginnen een revolutie om hem weg te krijgen. Maar hoe doen ze dat?
Valéries tweede boek is wel vertaald in het Nederlands. Het heet ‘Ik had een vriend in Gaza’ en gaat over het joodse meisje Tal, dat met haar ouders in Israël woont: een land dat al tijden in oorlog is met de Palestijnen. Bomaanslagen zijn heel normaal. Tals ouders hopen op vrede en weigeren te vluchten, want Israël is het beloofde land voor joden. Tal vraagt zich af hoe het leven van de Palestijnen is en vraagt haar broer, die in het leger zit, een fles met een briefje erin op Palestijns grondgebied achter te laten. Zo ontstaat een briefwisseling tussen Tal en een Palestijnse jongen.
‘Soldaat’ is Valéries derde boek. Het beschrijft haar eigen diensttijd in het Israëlische leger. Maar, hoewel de hoofdpersoon ook Valérie heet en de dingen die zij beleeft, waargebeurd zijn, klopt niet alles. ‘Het blijft een verhaal,’ zegt de schrijfster.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Soldaat Callenbach, 2011 Valérie vervult na haar eindexamen twee jaar dienstplicht in het Israëlische leger. 12+
.
.