BiografieThea Beckman

Terug naar lijst

Thea Beckman werd op 23 juli 1923 in Rotterdam geboren. Op de lagere school, wat nu de basisschool heet, was ze al verzot op boeken en was ze erg goed in taal en het schrijven van opstellen. Toen ze twaalf jaar was, wist ze dan ook al wat ze later wilde worden, iets waar ze gewoon goed in was: schrijfster. Ze wilde dolgraag naar de middelbare school en daarna verder studeren, maar in die tijd was het voor meisjes niet gebruikelijk om te studeren. Meisjes hoorden te trouwen, het huishouden en andere 'nuttige' dingen te doen zoals borduren en naaien. Haar ouders stuurden Thea daarom na de lagere school naar de Industrieschool, waar ze werd opgeleid tot naaister. Thea vond dat helemaal niets. Na een half jaar mocht ze naar de ULO, de vroegere HAVO, en ging ze op kantoor werken.

Toen Thea 21 jaar was, trouwde ze, stopte ze met haar kantoorbaan en kreeg ze al snel drie kinderen. Ze schreef toen al verhaaltjes voor jeugdbladen, maar haar eerste jeugdboek, 'De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder', kwam uit toen Thea 34 jaar was. Toch werd ze pas in 1973 echt bekend met het historische verhaal 'Kruistocht in spijkerbroek'. Dit boek gaat over de jongen Dolf, die door middel van een tijdmachine in het jaar 1212 in Duitsland belandt. Hij sluit zich aan bij een kinderkruistocht. De kinderen maken te voet een zware reis naar Jeruzalem, die niet zonder gevaren is! Het verhaal sleept je mee in de barre kruistocht en laat je zien hoe de middeleeuwers dachten en leefden. In de jaren zeventig maakte Thea ook haar oude droom waar: ze ging naar het Atheneum en studeerde sociale psychologie aan de universiteit!

Thea schreef spannende avonturenverhalen die zich in het verleden, in het heden en in de toekomst afspelen: verhalen over oorlogen, gevaarlijke zeerovers, kruistochten en heksenvervolgingen… Maar ook over verliefd zijn, ontslag krijgen en je wereld ineen zien storten, schreef Thea. Ze wilde in haar verhalen vooral laten zien wat mensen in een uitzichtloze situatie doen: vechten ze om te overleven, om zichzelf te blijven of geven ze de moed op? Het personage Jasper uit het verhaal 'Vrijgevochten' is een voorbeeld van een jongen die nooit opgeeft. In het verhaal wordt het schip waarop hij vaart, gekaapt en Jasper wordt tot slaaf gemaakt. Toch blijft hij zichzelf en vecht voor zijn vrijheid, maar of het hem ook lukt? Een boek dat je in één ruk uitleest!

Thea schreef haar (meestal dikke) boeken niet in één ruk. Ongeveer anderhalf jaar snuffelde ze in archieven, las ze geschiedenisboeken en bezocht ze musea voordat ze daadwerkelijk ging schrijven. Vervolgens zette ze klassieke muziek op, ging ze achter haar elektrische typmachine zitten en begon ze te schrijven. De eerste hoofdstukken waren altijd het moeilijkst, maar daarna schreef het verhaal zichzelf. Thea liet zich verrassen door haar eigen personages. Van tevoren wist ze nooit hoe een verhaal zou gaan lopen, maar dat vond ze juist het aantrekkelijke van schrijven.

Thea stopte in haar personages ook altijd iets van haarzelf: het zijn gewone mensen die voor zichzelf opkomen, ondernemend zijn en hun eigen keuzes maken. Zo gaat het verhaal 'Saartje Tadema' over het slimme, leergierige weesmeisje Saartje, dat doet wat ze zelf wil. Ze zorgt ervoor dat haar slechte schoolmeester weg gaat en ze zoekt zelf naar een baantje in een herberg. Erg opmerkelijk voor een weesmeisje in de 18e eeuw!

Bijzonder aan alle boeken van Thea is dat ze de omgeving zo nauwkeurig en beeldend beschreef, dat het lijkt alsof je zelf op een middeleeuwse markt rondloopt of de Domtoren in Utrecht ziet vallen! Alle plekken uit haar boeken zou je wel in het echt willen zien. Thea Beckman overleed in de nacht van 4 op 5 mei 2004. Ze is tachtig jaar geworden. Leesfeest interviewde Thea Beckman ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Lees het interview hier.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Kinderen van Moeder Aarde Lemniscaat, 1985 Spannend toekomstverhaal over een maatschappij waarin vrouwen het voor het zeggen hebben. 12+
Kruistocht in spijkerbroek Lemniscaat, 42e druk, 1991 12+
.
.