BiografieThé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Thé Tjong-Khing komt uit een grote Chinese familie. In 1956 kwam hij naar Nederland met zijn voor ons moeilijke naam. Khing's naam bestaat uit drie delen: zijn achternaam (Thé); zijn generatienaam (Tjong) en zijn voornaam (Khing). De generatienaam is een naam die alle zoons van dezelfde generatie delen. Het was de Chinese gewoonte om namen ook in die volgorde te gebruiken, dus de voornaam achteraan: Thé Tjong-Khing en niet Khing Thé.

Wist je dat Khing in de jaren 70 enige tijd bekender was als filmkenner dan als illustrator? In de veelbekeken quiz "Voor een briefkaart op de eerste rang" wist Khing zoveel afleveringen achter elkaar te winnen, dat twee beroemde caberetiers daar toen een grappige sketch over maakten. Nu is Khing heel beroemd geworden met zijn illustraties en heeft hij daar al veel, zeer veel prijzen meegewonnen: de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Penseel voor zijn boek Waar is de taart?, eerste boek dat hij geheel zelf zowel 'schreef' als tekende. Hiervoor won hij in 2005 het Zilveren Penseel, in 2010 kreeg hij de Max Velthuysprijs voor al zijn boeken. Wil je meer weten over Khing? Kijk dan op zijn website.

Recensies op leesfeest.nl:

Kleine Sofie en Lange Wapper

Vos en Haas op zoek naar koek

Een buur voor Vos en Haas

Koek koek Vos en Haas

Vos en Haas en de dief van Iek

Het grote Carry Slee voorleesboek

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… Leopold, 2015 Jeroen verliest zijn pet, rugzak en bal en doet er alles aan om zijn spullen weer af te pakken van de vreemde figuren die in een bijzonder landschap leven. 6+
De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller Gottmer, 2010 Sprookjesbundel 4+
.
.