BiografieMarita de Sterck

Terug naar lijst

Mensen hebben verhalen misschien nog wel harder nodig dan eten. Dat vindt Marita de Sterck. Door elkaar verhalen te vertellen, zorgen mensen voor elkaar. Verhalen nemen je mee naar een andere wereld.

Als kind was Marita de Sterck, die op 16 augustus 1955 in Antwerpen werd geboren, heel nieuwsgierig naar mensen uit andere culturen. Ze wilde weten hoe mensen in verre landen leefden en keek in de atlas om meer te weten te komen. Toen ze ouder was, maakte ze grote reizen naar landen als Mexico en Indonesië. Wat ze daar meemaakte en zag, wilde ze aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Daarom is ze gaan schrijven. Om verhalen te vertellen over andere werelden.

Maar ook om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende gewoontes elkaar beter begrijpen. Wat normaal is in de ene cultuur is dat niet in de andere en door veel te lezen over andere volkeren, snap je waarom dat zo is. En dan is het een stuk minder raar dat mensen in Ethiopië met hun handen eten in plaats van met mes en vork.

Marita de Sterck studeerde Germaanse talen en antropologie (een chique woord voor volkenkunde). Ze is vooral geïnteresseerd in zogenaade inwijdingsrituelen: de manier waarop niet-westerse mensen vieren dat kinderen volwassen worden. Die interesse verwerkt ze in de onderwerpen van haar boeken.

Haar eerste boek, ‘Hakim en de ezeldrijver’ (verschenen in 1982), is een bundel reisverhalen. Daarna zijn er nog wel veertig boeken van deze Vlaamse schrijfster verschenen. Niet alleen romans, maar ook informatieve boeken, prentenboeken en wetenschappelijke boeken over literatuur. Marita de Sterck heeft ook heel veel prijzen gewonnen. Voor ‘Wild vlees’ kreeg ze bijvoorbeeld de Gouden Zoen en voor ‘Kwaad Bloed’ de Boekenleeuw en de Zilveren Zoen. Als ze niet aan het schrijven is, geeft ze literatuurles of workshops schrijven aan jongeren. Marita de Sterck is getrouwd en heeft drie kinderen.

Wil je precies weten welke boeken Marita de Sterck allemaal heeft geschreven, welke prijzen ze heeft gewonnen en waar ze allemaal naartoe is gereisd? Kijk dan ook eens op haar website.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Duivelskruid Querido, 2018 Een geheimzinnig en intrigerend verhaal over een door geheimen en de duivel achtervolgde vrouw en haar kleindochter die achter het hele verhaal probeert te komen. 16+
Grote tanden De Eenhoorn, 2001 Karim is aan het wisselen en baalt daar zo van dat hij op zoek gaat naar een oplossing. 4+
Met huid en haar Uitgeverij Querido, 2011 (2004) Joppe's opa vertelt vlak voor hij doodgaat nog een belangrijk, altijd verzwegen verhaal over zijn jeugd in de oorlog, dat veel invloed heeft op de hele familie. 14+
Wild Vlees Querido, 2000 Realistisch verhaal over het proces van rouwverwerking, waarin Max op zoek gaat naar schuldigen aan de dood van zijn opa. 14+
.
.