BiografieAnnejoke Smids

Terug naar lijst

Annejoke Smids werd geboren in het Friese dorpje Minnertsga. Over haar jeugd herinnert ze zich dat er bij haar in de haven bieten werden uitgeladen, dat het er glibberig was en dat haar broers polsstoksprongen. Ze las veel en was een vrolijk kind. Toen Annejoke tien jaar was, ging het gezin verhuizen en kwam ze als vreemd meisje in groep zeven, toen de vijfde klas. “Die schoolperiode was niet leuk. Ik had wel vriendinnetjes, maar ik had een onderwijzer die kinderen kleineerde en bang maakte. Het was echt een ramp!” Op de middelbare school in Drachten vond ze talen en geschiedenis erg leuk. Daarna ging ze dan ook naar de lerarenopleiding Engels en vervolgens naar de universiteit. Daar studeerde ze ook Engels, met als bijvak Italiaans. Annejoke wilde graag schrijven, dus ging ze de journalistiek in en werkte voor reclamebureaus. In die tijd werkte ze al aan het boek ‘Piratenbloed’, waarmee ze dan na tien jaar, in 2003, uiteindelijk debuteerde. Haar carrière als schrijfster was begonnen.

Annejoke schrijft historische verhalen. Zo speelt ‘Piratenbloed’ in de zeventiende eeuw, ‘De zwarte Baron’ in 1439 en ‘Meester van de Schaduw’ in 1599. Deze ‘duistere’ titels passen goed bij haar boeken, want kenmerkend voor Annejokes werk is wel dat haar romans zo spannend zijn! ‘Piratenbloed’ bijvoorbeeld gaat over het scheepsmaatje Sebastiaan die na het vergaan van zijn koopvaardijschip terecht komt bij piraten. Al op de eerste bladzijde van ‘Piratenbloed’ waan je je in de zeventiende eeuw tussen de piraten en leef (en vaar) je mee met hoofdpersoon Sebastiaan, die eerst een afkeer heeft van de piraterij, maar langzamerhand steeds meer begrip voor hun manier van leven krijgt. Het bijzondere aan dat boek is dan ook dat je de zeevaart van de zeventiende eeuw eens niet ziet vanuit de zeemannen van de V.O.C.-handelsschepen, maar vanuit een ander perspectief, namelijk dat van de piraten. Bijna was Annejoke bang dat ze te lang over ‘Piratenbloed’ had gedaan. “Toen ‘Bloedgeld’ van Simone van der Vlugt verscheen (ook een boek over de zeevaart), dacht ik: daar zul je het hebben. Dat is het boek waar ik al zolang aan werk. Maar ik heb het gelezen en gelukkig leek het verhaal niet op het mijne.” Maar goed ook, want anders hadden wij dat meeslepende avontuur niet kunnen beleven!

Annejoke is geen auteur die vóór het schrijven eerst allerlei schema’s maakt over hoe het verhaal eruit komt te zien, maar ze gaat ook niet zomaar achter de computer zitten tikken. Annejoke ziet schrijven meer als een soort ontdekkingsreis. “Ik denk heel lang na over het plot, over welke personen erin voorkomen, waar het zich afspeelt. Vervolgens ga ik dingetjes lezen, denken, rondlopen, karakters uittekenen en dan pas begin ik te schrijven.” Als ze dan eenmaal bezig is, vergeet ze de tijd en verdwijnt ze zelf ook in het boek. “Een keer was ik zo lekker aan het schrijven dat ik helemaal vergat om te eten. Ik stond op en dacht: hé, ik heb honger.”

Het startpunt van elk boek is voor Annejoke haar eigen interesse. Iets moet haar fascineren. In ‘De zwarte Baron’ was dat alchemie * en de ‘duistere’ middeleeuwen. Dit boek gaat over Julien die plotseling zijn vriend Jean-Marc kwijtraakt in de buurt van het kasteel Bélibaste. Julien zelf wordt ook ontvoerd. Dat is het begin van een groot avontuur dat draait om het geheim van de baron. ‘Meester van de Schaduw’ gaat over de schilderkunst. Annejoke schildert zelf ook graag. Boven de bank in haar huis hangen twee zelfgeschilderde, kleurrijke schilderijen. In ‘Meester van de schaduw’ staat een geheim centraal, namelijk dat van Aretino die bij de onstuimige schilder Donato Savoldo in de leer komt.

Hoewel je door Annejokes boeken veel te weten komt over bijvoorbeeld piraten, over de schilderkunst en over het leven in de Middeleeuwen, wil ze haar lezers absoluut geen lesje leren. Zelf zegt ze daarover: “Je kunt wel van alles uit mijn boeken leren, maar je merkt er niks van. En je hoeft er dus ook geen last van te hebben.” Het zijn gewoon razendspannende boeken, die nog wel dikker mogen zijn!

* Alchemie: een oude geheime wetenschap, waarbij men zich bezighoudt met het bereiden van metalen en drankjes.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Bloedzusters Ploegsma, 2017 Een farao als zus, een knappe Romein en dodelijk verraad… Zou jij je hoofd nog koel kunnen houden? 12+
Piratenbloed Ploegsma, 2003 Sebastiaan monstert aan op een boot om de kost te verdienen voor zijn familie, maar komt bij piraten terecht. 9+
.
.