BiografieManon Sikkel

Terug naar lijst

Schrijven zit bij Manon Sikkel in de familie. Haar overgrootvader was schrijver van liedjes en haar oma kon heel goed verhalen vertellen. Als Manon bij haar logeerde, vertelde oma altijd zelfbedachte verhalen voor het slapen gaan. Manon heeft daar goede herinneringen aan. En al heeft ze geen enkel verhaal onthouden, ze denkt wel dat ze het verhalen verzinnen van haar oma heeft. Als kind al schreef ze altijd verhaaltjes. Toen ze zeven was, deed Manon mee aan een verhalenwedstrijd op school. En ze won! Ook toen ze later op de middelbare school zat, deed ze wel eens mee aan wedstrijden bij omroepen, kranten en tijdschriften. Zo werd ze op een dag wakker en hoorde dat haar verhaal werd voorgelezen op de radio. Manon had een wedstrijd gewonnen! Ook met veel andere schrijfwedstrijden was ze de beste. Toch durfde ze nooit de prijs op te halen, dat vond ze maar eng.

 

Manon is geboren op 15 september 1965 in Raamsdonk (Noord-Brabant), maar is opgegroeid in Hilversum. Na de middelbare school ging ze naar Amsterdam om psychologie te studeren. Bij die studie leer je hoe mensen denken en voelen. En waarom ze dingen doen of juist niet doen. Ze wilde nog meer leren en ging in Londen literatuurwetenschap studeren, dan leer je alles over de boeken die er geschreven zijn. In Londen las ze ook voor het eerst haar absolute lievelingsboek: ‘Matilda' van Roald Dahl. Ze vindt het een briljant boek en heeft het daarom wel tien keer gelezen. Toen ze klaar was in Londen, wilde Manon nog niet meteen terug naar Nederland. Het buitenland beviel haar wel, en dus heeft ze ook nog in Dublin en Parijs gewoond en gewerkt. Inmiddels heeft Manon een man, een dochter en een zoon en woont ze weer in Amsterdam.

 

Manon heeft al veel geschreven voor kinderen. Jarenlang was ze redacteur van het ‘Sjors en Sjimmie Stripblad' en schreef ze de kinderpagina's van het tijdschrift van Natuurmonumenten. Manon is zelfs ooit heel even hoofdredacteur van ‘Kidsweek' geweest. Dan bedenk je wat er wel en niet in de krant komt te staan. Maar zelf schrijven vindt ze veel leuker. Meestal schrijft Manon voor volwassenen, als freelancejournalist. Dat betekent dat ze niet een baas heeft, maar haar eigen bedrijf. Ze schrijft voor tijdschriften en ze maakt boeken.

 

'Is liefde besmettelijk? door Izzylove' is het eerste jeugdboek van Manon. Eigenlijk wilde ze alleen maar een boek schrijven met weetjes over liefde en vriendschap. Maar ze vond het toch leuker om een meisje alles zelf te laten beleven. En dat werd Izzylove. Manon weet als psycholoog natuurlijk goed wat er gebeurt in het hoofd van een verliefd kind. En ze is duidelijk niet vergeten hoe het is om zelf 11 jaar oud én verliefd te zijn. Maar kinderen van nu gebruiken wel andere woorden dan vroeger. Gelukkig heeft haar dochter van twaalf Manon goed geholpen. Zij las elk hoofdstuk van Izzylove mee. En als iets niet goed was, zei ze gewoon tegen haar moeder dat kinderen zo echt niet praten!

 

De ideeën voor verhalen over liefde en vriendschap komen vanzelf bij Manon. Soms krijgt ze ook tips via de hyve van Izzylove. De verhalen groeien overdag in haar hoofd. En elke avond ligt ze op de bank om ze uit te tikken op haar laptop.

 

Kinderen vinden het eerste boek van Izzylove heel erg leuk. Gelukkig voor alle fans blijft het niet bij dit ene boek over Izzylove: ‘Is vriendschap 4Ever?' gaat over vriendschappen en over de vraag of je als meisje wel gewoon vrienden kunt zijn met een jongen. En dit boek is nog lang niet het laatste, want Manon wil nog een heleboel Izzylove-boeken schrijven! Het eerste deel van Izzylove is in ieder geval goed ontvangen: het is genomineerd voor de Hotze de Roos-prijs, een prijs voor het beste kinderboekendebuut!

 

Manon heeft een eigen website: www.manonsikkel.nl. En ook Izzy heeft een website: www.izzylove.nl, een blog (izzylove.wordpress.com) en een hyve (izzy-love.hyves.nl).

 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Heartbreakhotel door Izzy Love Moon, 2013 Izzy Love deelt alles over de liefde op haar weblog. 12+
Voor wie doe jij een moord? door Izzy Love Moon, 2013 12+
.
.