BiografieWilly Schuyvesmans

Terug naar lijst

Willy Schuyesmans werd geboren op 11 juni 1945 in Oostende, in België, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Oostende ligt aan zee en Willy hield direct van het water. Hij wilde daarom graag schipper worden en gaan varen, net als zijn oom. Hij zou dan veel van de wereld kunnen zien, dacht hij. Als kind las hij veel en van de leraren op school kreeg hij goeie cijfers voor zijn opstellen. De droom om schrijver te worden kwam pas veel later.

In 1988 schreef hij zijn eerste jeugdroman, 'De zilverrug', geïnspireerd door een interview in Rwanda met gorillaonderzoekster Diane Fossey. Dit interview en de gorilla's zelf maakten een enorme indruk op Willy. Het boek werd een succes en in rap tempo schreef hij talloze titels. Bijna elk jaar verscheen er een nieuw boek. Ongeveer negen maanden denkt hij na over een verhaal. Hij doet onderzoek, bezoekt de plek waar het verhaal zich gaat afspelen en verzamelt alle gegevens. Daarna schrijft hij in twee tot drie maanden het boek.

De natuur speelt een grote rol in veel boeken van Willy, van de mussen voor zijn raam tot echte safari's in Afrika. Het boek 'Huilers' gaat over de bedreigde zeehonden in de Waddenzee, die aan een geheimzinnige ziekte dood gingen. In 'Tand om tand' vertelt de schrijver over bedreigde diersoorten door de ivoorhandel in Afrika. Dit boek werd zelfs bekroond en er kwam een toneelstuk. Het milieu is een specialisme van Willy en komt terug in al zijn journalistieke werk.

In zijn eerste boeken beschrijft hij de natuur nauwkeurig en beleven de hoofdpersonen spannende avonturen. De latere boeken van Willy zijn dieper uitgewerkt en de personages worden specifieker beschreven. Deze boeken zijn ook voor de wat oudere kinderen, 12+ of zelfs 14+. 'Stilstaan', een boek dat hij heeft geschreven in 1995 en dat in 2004 opnieuw is uitgegeven, gaat over het bijzondere verhaal van Benjamin, een tienjarige jongen die dood is gegaan. Op een ongewone manier schrijft Willy vanuit de jongen zelf en zijn ervaring met het afscheid van zijn familie en vrienden. Een thema uit zijn laatste boeken is het klassieke Griekse drama. 'Antigone's keuze' en 'In de ogen van een tiran', beschrijven het oude Griekenland en het verhaal van Oedipus, in hedendaags taalgebruik. Het is een navertelling die dicht bij het originele verhaal is gebleven. De menselijke verhalen in de oude Griekse mythes komen in zijn boeken mooi tot zijn recht.

Willy is getrouwd met Rita de Roeck. Hij leest nog altijd graag jeugdboeken. Zijn lievelingsschrijver is Anthony Horowitz. Willy schrijft op dit moment voor verschillende media en hij heeft zijn eigen website, waar fragmenten op staan uit al zijn boeken: www.schuyesmans.be.
Als je Willy een e-mail wilt sturen dan kan dat! Willy@schuyesmans.be.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Stilstaan Davidsfonds/Infodok, 2004 Benjamin komt na zijn dood in het 'Land van Straks' terecht. 12+
.
.