BiografieAnnie M.G. Schmidt

Terug naar lijst

Als je de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt kent of leest, denk je misschien ‘wat een lieve mevrouw, die Annie!’ Maar dat viel best wel mee. Annie M.G. Schmidt was behoorlijk rebels en tegendraads. Als kind had ze al veel behoefte aan avontuur en vrijheid en later nog steeds: ze wilde dingen net even anders doen en eigenlijk het liefste ‘lekker stout’ zijn. Annie M.G. Schmidt werd 84 jaar en haar geheim daarvoor was: veel roken, spijbelen op school en vaak van vriendje wisselen. En: ‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.

Op 20 mei 1911 werd ze geboren in Zeeland. Haar hele naam is Anna Maria Geertruida Schmidt, vandaar die M.G. Haar vader was dominee en ze woonde met haar vader, moeder en broer tegenover de kerk. Radio en tv was er nog niet, dus Annie las veel. Buiten spelen deed ze niet graag, tot verbazing van de andere kinderen, die haar een beetje raar vonden. Annie weigerde namelijk ook in klederdracht te lopen (wat toen in het dorp heel normaal was). Zij droeg juist stadse kleren. Dus alweer een beetje rebels.

Na haar schooltijd werkte Annie als bibliothecaresse en voor de krant ‘Het Parool’. Dan wordt ze iets meer een ‘nette juffrouw’ en gedraagt ze zich wat beter. In de bieb leest ze voor aan kinderen tijdens ‘leesmiddagen’. Ze had er veel plezier en kon de hele tijd tussen de boeken zitten! Voor de krant schreef ze haar eerste versjes voor kinderen. Toen Annie bijna veertig was verscheen haar eerste kinderboek: ‘Het fluitketeltje’. Daarna begon ze de verhalen en boeken te schrijven die nu heel beroemd zijn: ‘Jip en Janneke’, ‘Pluk van de Petteflet’, ‘Abeltje’, ‘Otje’ en nog veel meer! Annie M.G. Schmidt zei dat ze altijd acht was gebleven van binnen. Alleen aan de buitenkant was ze ouder geworden. Daardoor kon ze zo goed voor kinderen schrijven.

Maar Annie M.G. Schmidt schreef niet alleen voor kinderen. Ze schreef ook columns, liedjes en teksten voor tv-series voor volwassenen. ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ bijvoorbeeld. En ze schreef een aantal musicals en theaterstukken.

Annie M.G. Schmidt vond het zelf wel eens frustrerend dat ze pas zo laat bekend werd met haar verhalen. Ze zou nu eens moeten weten! Haar boeken worden al van generatie op generatie steeds weer voorgelezen. Jouw opa en oma kennen haar boeken vast en zeker ook! Veel prijzen heeft ze gekregen voor haar werk. De meest bijzondere is de Hans Christian Andersenprijs. Dat is de hoogste prijs die er bestaat voor kinderliteratuur. Annie kreeg de prijs voor alle boeken, verhalen en gedichten die ze in haar leven heeft geschreven. Ze stierf op 21 mei 1995 in Amsterdam.

Wil je de hele lijst aan boeken zien die Annie M.G. Schmidt schreef? En wil je weten welke prijzen ze allemaal won? Kijk dan op haar website.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
100x Annie Querido, 2011 Jubileumboek met gedichten en verhalen van Annie M.G. Schmidt 4+
Een vijver vol inkt Querido, 2011 Gedichtenbundel met 4+
Pippeloentje Querido, 2017 Beertje Pippeloentje krijgt een nieuw mutsje 4+
.
.