BiografieAnnet Schaap

Terug naar lijst

Annet Schaap is geboren op 27 februari 1965 in Echteld in de Betuwe. Al van jongs af aan vond ze tekenen en schrijven het allerleukst om te doen. Natekenen van mooie illustraties in een pentekening of zelfbedachte tekeningen bij een boek dat ze net had gelezen.

Annet deed aan twee kunstacademies de opleiding tot illustrator. Vijf jaar aan de Academie van Kampen en 1 jaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Daarnaast volgde ze een opleiding aan de schrijversvakschool. Ze gaf een aantal jaren les in toneelschrijven aan de toneelschool in Arnhem.

In 1988 debuteerde Annet Schaap als illustrator van kinderboeken. Vanaf dat moment produceert ze zo’n tien kinderboeken per jaar. Ze werkt samen met bekende auteurs als Jacques Vriens, Elisabeth Honey, Janneke Schotveld, Hillary McKay en Mieke van Hooft. Het bekendst zijn haar tekeningen bij de ‘Hoe overleef ik?’ - serie van Francine Oomen.

Annet woont en werkt in Utrecht – wanneer ze tenminste niet met haar gezin aan het rondtrekken is door Canada. Veel verhalen over haar belevenissen vind je op haar weblog

De inspiratie voor haar tekeningen haalt Annet Schaap uit alles wat ze ziet, droomt en verzint. Voor een aantal boeken van Jacques Vriens over Meester Jaap heeft ze zelfs een paar dagen achter in een klas gezeten om alles te tekenen wat ze zag, zoals bankjes, stoelen, tassen en gymschoenen. Ze tekent het liefst met pen en kleurt haar tekeningen in met inkt of aquarelverf. De tekeningen zijn zwierig, speels en vrolijk en vaak erg realistisch.

Naast het illustreren van kinderboeken, tekent ze ook voor een aantal onderwijsmethodes van Malmberg en De Ruiter en worden haar illustraties gepubliceerd in kinder- en jeugdtijdschriften als Okki, Taptoe, Hello You en in Bulkboek.

Recensies op leesfeest:

Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal)

De vlucht van de knorrige kelner

Hoe overleef ik mijn vakantie in Turkije?

Hoe overleef ik mijn vakantie in Duitsland & Oostenrijk?

Pippi en de dansende kerstboom

Lampkapje & de wolf

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De boom met het oor Querido, 2019 Een jongen zoekt iemand die aandacht voor hem heeft en vindt een luisterend oor bij een grote boom in het park. 6+
Lampje Querido, 2017 Omdat ze één nacht de vuurtoren niet heeft aangezet, wordt Lampje voor straf naar het Zwarte Huis (het ‘monsterhuis’) gebracht waar ze vriendschap sluit met zeemeerjongen Vis. 9+
.
.