BiografieSelma Noort

Terug naar lijst

Selma Noort werd op 7 april 1960 in Leiden geboren. Toen ze zes jaar was, wist ze al wat ze later wilde worden: schrijfster en schooljuffrouw. Ze schreef schriften vol verhalen en las ontzettend veel boeken. Als kind verslond ze soms wel vier (!) boeken op een dag. Ze had dan ook drie abonnementen op de bibliotheek, omdat ze anders niet genoeg boeken mee naar huis kon nemen. Na de middelbare school ging ze naar de PABO en liep ze stage als kleuterjuf. Tijdens die stage ontmoette ze kinderboekenschrijfster Miep Diekman. Selma was toen achttien jaar. Ze stuurde een verhaal naar Miep Diekman en die zorgde ervoor dat het werd uitgegeven. Dat was het boek 'Ik hoef niet op schoot'. Toen begon haar carrière als schrijfster echt.

Selma schrijft realistische verhalen, maar je moet niet denken dat al haar verhalen echt gebeurd zijn: ze hádden echt gebeurd kunnen zijn. Soms schrijft ze een boek waarvan je zelfs hoopt: was dit maar echt! Dit is bijvoorbeeld het geval in het boek 'Eilandheimwee'. Dat boek gaat over het jongetje Raven. Samen met zijn ouders, twee zusjes, opa en tante woont hij op een eiland in zee. Hij vangt vissen met zijn opa, pelt garnalen, verzamelt de mooiste schelpen, speelt in de duinen en plukt rode besjes voor de eilandbessenjam. Dan moet hij naar school net zoals alle andere kinderen. Zijn klasgenootjes vinden hem maar raar: een jongen van een eiland. Gelukkig heeft Raven een lieve juf, die op een dag een schelp laat zien waarin een echt schelpenmeisje woont. De kinderen kijken dan met hele andere ogen naar Raven.

Selma heeft drie zoons: Tijl, Jerom en Aaron. Ze schrijft wanneer haar kinderen op school zijn. Ideeën voor een boek ontstaan bij Selma vaak wanneer ze naar muziek luistert of met kinderen praat. Ook krijgt ze ideeën door naar films, Het Jeugdjournaal of Villa Achterwerk te kijken. Selma's zoons inspireren haar ook. Zo heeft ze een aantal grappige dingen van haar eigen zoons beschreven in de boeken over Sil, Geerten en Mare. 'Mag ik je spook even lenen?' is één van de boeken over de vijfjarige Mare en haar broers Sil en Geerten. Het is een verhaal over drie gewone kinderen met gewone ouders. Toch gebeurt er van alles op school, aan het ontbijt en tijdens het winkelen, wat je zeker herkent en waar je erg om moet lachen. Bijzondere boeken over alledaagse dingen!

Ouders spelen in de boeken van Selma Noort altijd een rol en dan vooral 'gewone' ouders: ouders die knuffelen, troosten, boos worden, ruziën en lachen. Boeken moeten volgens Selma 'iets' met je doen: je ontroeren, je blij maken of je aan het denken zetten. Misschien denk je na het lezen van de boeken, die gaan over het jongetje Pol en zijn moeder Lot, wel heel anders over zwervers. Vroeger las Selma zelf boeken van de schrijfsters Tonke Dragt en Astrid Lindgren. Vooral 'De Gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren vond ze heel erg mooi.

Selma heeft twee poezen, een kanarie en een spin. Naast schrijven en lezen, speelt ze fluit, tuiniert ze graag, luistert ze naar muziek en kijkt ze films. Ze is graag buiten en tekent portretten. Nu maar hopen dat ze weer veel ideeën opdoet voor nog heel veel mooie boeken!

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De zee kwam door de brievenbus Leopold, 2015 Een meisje van 8 jaar vertelt in dit spannende boek hoe ze de watersnoodramp overleefd heeft. 9+
Getsiederrie! Leopold, 2008 De broers Geerten en Sil en hun kleine zusje Mare houden van klieren, ook met eten. 6+
Pak me dan! De Inktvis, 2003 Bundel realistische verhalen voor peuters over twee buurkinderen. 4+
Pas op voor die oliebol! Leopold, 2004 Vijf verhalen over de tijd tussen kerst en oud & nieuw, beleefd door een gezin waarin altijd wel wat gebeurt. 6+
Silas en de wolf Leopold, 2018 Silas verhuist naar een ander dorp, en ontmoet daar een wolf. 9+
Stiefkind Leopold, 2013 Virginia ziet in de trein hoe hooligans de conducteur mishandelen. Ze wil met het filmpje naar de politie, tot ze ontdekt dat een van de hooligans de nieuwe vriend van haar moeder is. 12+
.
.