BiografieBart Moeyaert

Terug naar lijst

De Vlaamse schrijver Bart Moeyaert begon al jong met schrijven. Hij werd op 9 juni 1964 geboren in Brugge, als jongste van zeven broers. Officieel heet hij Bart Boudewijn Peter Moeyaert. Zijn ouders noemden hem zo naar een personage uit een boek van Anne de Vries. De boekenliefde werd er hier dus écht met de paplepel ingegoten (eigenlijk daarvoor al). Als kind vond hij de boeken van Astrid Lindgren (de schrijfster van ‘Pipi Langkous’) erg leuk. Maar behalve van lezen, hield hij ook van knutselen en tekenen.

Op zijn tiende gaf Bart zijn eigen krant uit: de ‘huiskrant’, die hij in zijn gezin verspreidde. Een jaar later schreef hij zijn eerste lange verhaal. En op zijn vijftiende kwam hij met een zelfgeschreven gedicht op de radio en in de krant. Bij het gedicht in de krant (‘Kwaak’ heette dat) zette hij niet zijn eigen naam, maar een andere, eronder: Michiel Verberne. Een pseudoniem, omdat het best eng is om je eigen naam bij een gedicht te zetten. Bart was heel blij dat het gedicht in de krant werd gezet, maar hij heeft toch een beetje spijt van de naam Michiel Verberne, want niemand gelooft nu dat ‘Kwaak’ een gedicht van hem is.

Op 1 oktober 1983 verschijnt het eerste echte boek van Bart Moeyaert: ‘Duet met valse noten’. Bart studeert dan net een jaartje Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding in Brussel. Maar Bart wordt nooit leraar. Hij gaat altijd door met schrijven. Niet alleen verhalen, maar ook tijdschriftartikelen, recensies van kinderboeken en gedichten. In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Verzamel de liefde’. Ondertussen heeft Bart zo’n veertig boeken geschreven, van prentenboeken tot jongerenboeken.

Zijn boeken zijn in 19 talen vertaald en kregen heel veel prijzen! Bart Moeyaert weet dus wel hoe je schrijven moet. En het leuke is dat hij anderen dat ook wil leren: sinds 2003 is hij docent Schrijven aan het Conservatorium in Antwerpen, op de toepasselijk genaamde afdeling ‘Woordkunst’.

Meer weten over Bart Moeyaert en zien welke boeken hij heeft geschreven en hoeveel boeken er zijn bekroond? Neem een kijkje op zijn website.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De gans en zijn broer Querido, 2014 Doordenkertjes en een eigen kijk op de wereld van de gans en zijn broer. 9+
De melkweg Querido, 2011 Drie kinderen vervelen zich tijdens een lange, hete zomervakantie en bedenken weddenschappen en avonturen om de zorgen thuis te vergeten. 9+
Wie klopt daar? De Eenhoorn, 2012 Een eigenzinnige versie van het Sinterklaasverhaal in prentenboekvorm. 9+
.
.