BiografieMarion van de Coolwijk

Terug naar lijst

Marion van de Coolwijk, die op 7 mei 1959 in Amsterdam wordt geboren als Marion Verkaik, heeft het verhalen vertellen in de genen zitten. Als oudste dochter in een gezin van twee meisjes verzint ze als peuter al het ene fantasieverhaal na het andere. Wanneer ze acht jaar is, schrijft ze voor het eerst haar verhalen op. Het duurt nog meer dan twintig jaar voor haar eerste échte boek verschijnt. In 1989 debuteert ze met ‘Het Praathoedje’. Als auteursnaam verzon ze de naam 'Van Dalen'. Helemaal zeker was ze niet van haar zaak, vertelt ze. 'Maar al snel bleek dat ik me voor niets zorgen had gemaakt: de boeken vlogen de deur uit en al gauw stond de naam "Van de Coolwijk" op de omslagen van mijn boeken.'

In de jaren tussen haar achtste en negenentwintigste jaar blijft Marion verhalen vertellen. Na het VWO en de Pedagogische Academie (PABO) wordt ze in 1980 basisschooljuf op een Amsterdamse Montessorischool. En daar trakteert Marion haar leerlingen jaar in jaar uit op zelfverzonnen verhalen. Vaak sluit ze haar lessen af met het vertellen van een verhaal. Omdat ze iedere keer aan een nieuw verhaal begint – ze vergeet steeds waar ze in haar verhaal is gebleven - vragen haar leerlingen Marion de verhalen op te schrijven. Zo ontstaan zelfgemaakte verhalenschriftjes. Die schriftjes zijn zo favoriet dat haar leerlingen haar overhalen een van die verhalen op te sturen naar verschillende uitgeverijen, in de hoop dat ze echt worden uitgegeven. Uitgeverij Kluitman is meteen enthousiast en geeft in 1989 Marions eerste boek uit, dat dus verschijnt onder de schuilnaam Marion van Dalen.

Vanaf dat moment is Marion niet meer te stoppen. Ze schrijft het ene boek na het andere, over veel verschillende onderwerpen. Inmiddels heeft ze al meer dan tweehonderd kinderboeken geschreven. Een echte veelschrijver dus. Maar ze schrijft niet alleen veel. Ze schrijft ook snel. Sommige boeken schrijft ze in minder dan één maand. En de bron van Marions verhalen is voorlopig nog niet uitgeput. Zoals Marion schrijft op haar site www.marionvandecoolwijk.nl: "(…) ik heb altijd wel een gek, spannend of grappig verhaal in mijn hoofd".

Marion schrijft voor kinderen tussen de vijf en ongeveer vijftien jaar. Voor de jongste kinderen zijn er de reeksen ‘Milly en Molly’, ‘De Bengels’ en ‘School op hol’. Voor kinderen vanaf negen jaar heeft ze onder meer boeken geschreven in de serie Ik ben niet bom, waarin boeken verschijnen speciaal voor kinderen met dyslexie, dus voor kinderen die moeite hebben met lezen. Deze serie is genoemd naar haar eerste titel voor de reeks. Voor meisjes vanaf twaalf jaar zijn er de boeken over onder meer de MZZLmeiden, waarmee Marion de Tina-Bruna Award 2005/2006 won. De succesvolle meidenserie `Meiden zijn gek…` is voor meiden vanaf 9 jaar. Voor alle boeken van Marion van de Coolwijk geldt dat ze in een gemakkelijke en toegankelijke stijl zijn geschreven.

Sinds 2004 schrijft Marion de serie van De Olijke Tweeling verder. De oorspronkelijke schrijfster Arja Peters overleed in 1996. Zij had, sinds 1958, al 26 delen in deze succesvolle serie geschreven. Marion schrijft sindsdien verder en met succes! Met haar eerste boek over de beroemde tweeling, was ze meteen genomineerd voor de Nickelodeon Kids Award.

Behalve schrijven geeft Marion ook les. Van 1980 tot 1990 is ze basisschooljuf. In de jaren negentig werkt ze bij een grote uitgever in de Public Relations. Vanaf 1999 is ze remedial teacher en helpt ze kinderen die moeite hebben met leren. Daarnaast schrijft ze van 1999 tot 2005 als lesauteur een lesmethode voor Het Leeshuis. Sinds 1999 heeft ze een eigen bedrijf: Instituut Kind in Beeld. Ze organiseert onder meer trainingsdagen voor kinderen vanaf 8 jaar en hun leerkrachten om sneller en beter te kunnen leren. Wat haar bedrijf precies doet kun je lezen op haar sites www.kindinbeeld.nl en www.beeldenbrein.nl.

Marion van de Coolwijk is sinds 1982 getrouwd met Ed van de Coolwijk en samen hebben ze twee zonen, Rimme (1990) en Jard (1997). Voor Rimme schreef ze 'Ik ben niet bom'. Voor Jard schreef ze ‘Een ridder op blote voeten’. In 2003 schreef Marion een vervolg daarop voor de serie Ridder Doerak.

 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Het grote Rijksmuseum voorleesboek Rubinstein, 2013 25 verhalen van 25 auteurs bij 25 schilderijen uit het Rijksmuseum 9+
Het mysterie van het Drakenei Van Holkema & Warendorf, 2007 Spannend verhaal over kinderen die voor ridder leren, deel 5 uit de serie Ridder Doerak 6+
Snoep verstandig, eet een boek! Fontein, 2009 boek over de eetgewoontes van kinderboekenschrijvers 9+
Tafel 7: 3 cola! De Fontein, 2010 Rik werkt in een restaurant, een leuk baantje, totdat blijkt dat er geld uit de kassa en uit de fooienpot is verdwenen. 12+
.
.