BiografieMarc de Bel

Terug naar lijst

Marc de Bel werd op 7 mei 1954 geboren in Kruishoutem, een plaatsje in België. Zoals hijzelf zegt werd hij geboren 'achter een heerlijk geurende seringenstruik'. Zoals Marc ook in zijn column voor Leesfeest schrijft, wilde hij als kind al graag schrijver worden. Maar, toch moest hij die droom nog even uitstellen. Eerst werd hij meester op een school. Hij deed een lerarenopleiding aan de Glorieux Instituut in Oostakker en gaf daarna ruim twintig jaar les op school. Nu besteedt Marc al zijn tijd aan het schrijven van boeken en het tekenen. Maar hij mist het contact met de kinderen in de klas wel. Daarom bezoekt hij vaak bibliotheken en scholen om zo toch met zijn 'leeftijdgenoten' te kunnen praten.

Hè, leeftijdgenoten? Maar Marc is toch al in 1954 geboren? Ja, dat klopt. Maar Marc zegt altijd: 'Ik babbel het liefst met mijn leeftijdgenoten van elf'. Hij is op zijn elfde jaar uit een boom gevallen en sindsdien is hij elf gebleven. Dat is voor hem geen probleem en voor zijn lezers al helemaal niet: Marc kan juist doordat hij eigenlijk nog een kind is al die leuke verhalen verzinnen!

In 1987 verscheen het eerste kinderboek van Marc de Bel. Het heette 'Het ei van oom Trotter'. Het verhaal gaat over de altijd trieste Alexander die op een dag kennismaakt met de grappige oom Trotter. Trotter vrolijkt Alexander weer helemaal op, maar als hij op een dag verdwijnt en Alexander met een geheimzinnig ei achterlaat begint het echte avontuur pas.

Voor 'Het ei van oom Trotter' kreeg Marc de prijs van de 'kinder- en jeugdjury voor het boek in Vlaanderen'. Dat was dus meteen goed raak! En het was natuurlijk voor Marc een extra zetje om lekker door te gaan met schrijven. Er volgden na zijn eerste boek nog zo'n vijftig prachtexemplaren voor alle leeftijden. Van prentenboeken als 'Bub de badeend' tot een lekker puberboek als 'Vanilla P.'.

De boeken van Marc zijn in België razendpopulair. Maar ook in Nederland vinden zijn boeken gretig aftrek. Marcs verhalen zijn altijd grappig en vertellen over heel verschillende onderwerpen. Naast dieren en mensen spelen soms ook boeboeks (groene wezentjes) een rol in zijn boeken.

Marc trouwde met Mie en woont nog steeds met haar in Kruishoutem (snap je nu waarom Marc in bijvoorbeeld 'De ridders van de geflambeerde onderbroek' schrijft over het plaatsje Kruisem? Kruis(hout)em...). Ook zijn kinderen wonen in het dorp Kruis(hout)em. Marc is een grote dierenvriend. Er lopen dan ook heel wat scharrelende beesten in en om zijn huis. Honden, poezen, kippen en een haan! Naast kinderboeken schrijven houdt Marc van tekenen (cartoons), dichten, toneelschrijven en optreden met zijn kinderrockband 'De pimpelmoezen'.

Kijk voor meer informatie over Marc de Bel eens op zijn eigen website!  

 
.
.