BiografieSanne te Loo

Terug naar lijst

Tekenen doet Sanne te Loo (Waddinxveen, 1972) zo lang ze zich kan herinneren. Naar eigen zeggen ging er altijd gejuich op als ze weer een tekening klaar had. Op de vrije school was er gelukkig veel aandacht voor creativiteit. In die periode las Sanne ook haar lievelingsboek 'Psyche' van Louis Couperus. Tijdens de lessen en het huiswerk maakte ze veel tekeningen in haar schriften. Ze fantaseerde met een vriendin over dat zij later samen een boek zouden maken. Eigenlijk wist Sanne altijd al dat ze kinderboeken wilde illustreren. Toch durfde ze na de middelbare school niet gelijk de stap naar de kunstacademie te zetten. Ze koos voor de tuinbouwschool. Pas toen de docent tekenen zei: “Jou hoef ik niks meer te leren, je tekent beter dan ik", ging de knop om en schreef ze zich in voor de Academie voor Beeldende Kunst Sint-Joost in Breda. Op deze kunstacademie kun je kiezen voor allerlei vormen van kunst, zoals beeldhouwen, schilderen of videokunst. Sanne koos voor mode-illustraties, omdat ze het allerliefste tekent. Haar drijfveer van toen is dezelfde als nu: beter leren tekenen. Want als er niks meer valt te verbeteren, vindt Sanne er niets meer aan.

Na haar afstuderen in 1995 ging Sanne portretschilderen en illustreren voor tijdschriften. Ook werkte ze mee aan het tv-programma Sesamstraat. Vanaf 2001 doet Sanne wat ze het allerliefste doet: kinderboeken illustreren. Uitgeverij Lemniscaat belde haar met de vraag of ze het geschenkenboekje 'Het herderinnetje en de schoorsteenveger' (een sprookje van Hans Christiaan Andersen) wilde illustreren. Ja, dat wilde ze wel! Sannes eerste boek kwam in 1999 uit. Daarna, in 2001, illustreerde ze het oude Chinese verhaal 'Ping Li en zijn vlieger' met tekeningen in olieverf, waardoor het boek een echt kunstwerk is geworden. Maar hoewel ze olieverf de mooiste techniek vindt, maakt ze nu altijd haar illustraties met acryl en aquarel. Olieverf kost te veel tijd voor kinderboeken, deze verf gebruikt ze alleen voor een opdracht tot portretschilderen.

Na 'Ping Li' volgden vele boeken. Voor Lemniscaat maakte zij tekst en tekeningen voor de prentenboeken 'Kleine Vis', 'Gewoon Fien', en 'Ik heb een hoofd…'. Maar hoewel ze soms verhalen schrijft, ziet ze zichzelf echt als tekenaar. Daarom maakt ze meestal tekeningen bij verhalen die anderen hebben bedacht. Voor 'De kleren van Sinterklaas' van Paul Biegel bijvoorbeeld. Dit vond ze zo’n mooie opdracht, die móest goed gaan! Daarom zette ze een foto van de schrijver in haar werkplaats, zodat hij een oogje in het zeil kon houden. Voor uitgeverij Clavis heeft ze alleen maar de verhalen van anderen verbeeld, 'Hotel Regenboog' en 'Jonas en de dolfijn' bijvoorbeeld. Verder versiert ze de 'leren lezen boeken' van de educatieve uitgeverij Malmberg met haar werk. Sprookjes en fantasie zijn terugkerende thema’s in Sannes werk. 'Ping Li en zijn vlieger' en 'Kleine Vis' hebben daarbij een wat dromerige sfeer. 'Gewoon Fien' en 'Ik heb een hoofd…' zijn meer vrolijke boeken, die goed passen bij kleuters die hun eigen wereld ontdekken.

Met haar man en twee kinderen, een poes en een hond woont Sanne in Utrecht. Een paar dagen per week sluit ze zich van negen tot half zes op in haar werkplaats. Niemand mag haar daar storen, en gelukkig doet ook niemand dat. Ze zit helemaal in de sfeer van een verhaal, van een boek. Chocola is het enige waar ze zich door laat afleiden. Ook staat de radio altijd aan. Iedere nieuwe opdracht begint met een schone en lege werkplaats. Voor inspiratie hoeft Sanne niet ver te zoeken, haar huisgenoten staan vaak model voor haar illustraties. Zo speelt haar hond een rol in 'Ik heb een hoofd…', de poes duikt op in 'De kleren van Sinterklaas' en ook haar kinderen komen vaak voor in haar tekeningen.

Naast een druk leven als illustrator en moeder, heeft Sanne nog een beetje tijd voor haar hobby’s. In de zomer vind je haar in de tuin. En in de winter neemt ze gezellig de tijd voor bakken en koken. Als haar kinderen wat groter zijn, wil ze zich met het hele gezin weer storten op haar favoriete hobby: reizen.

Sanne heeft een keer een prijs gewonnen. Voor het boek 'Jonas en de dolfijn' kreeg ze samen met de schrijfster Annelies Tock de Vlaamse kinderjuryprijs van België 2007.

Wil je meer weten over Sanne? Ze is ‘geadopteerd’ door Kinderboekwinkel Kakelbont in Utrecht, kinderboekhandel De Boekendoos in Assen en Boekhandel Speelboek in Amersfoort. Daar kunnen ze je alles over haar vertellen en stap je na een bezoek misschien wel met een boek mét handtekening van Sanne de deur uit! Ook geeft Sanne lezingen, leest ze voor en deelt ze handtekeningen uit.

Recensies op leesfeest:

De kleren van Sinterklaas

 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Dit is voor jou Lemniscaat, 2017 Een bijzondere ontmoeting leidt tot wonderlijke verhalen en kunstwerken… 4+
Kleine Vis Lemniscaat, 2003 Een klein visje vanuit de zee springt in de schoot van Rosa, die hem gaat verzorgen, maar het visje blijft maar groeien... 4+
.
.