BiografieTed van Lieshout

Terug naar lijst

Ted van Lieshout werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede kind van zijn moeder. Dat kwam zo: zijn vader was weduwnaar en had al acht kinderen toen hij met Teds moeder trouwde en met haar nog eens vier kinderen kreeg. Toen Ted klein was, wilde hij al schrijver worden. Of tekenaar. Of anders zanger.

Zijn wens om tekenaar te worden ging het eerst in vervulling. Op zijn 19e besloot Ted namelijk te gaan studeren aan de kunstacademie in Amsterdam. Hij werd illustrator en maakte tekeningen bij gedichten en verhalen voor kinderen. Ook ontwierp hij boekomslagen en tekende hij voor kranten en tijdschriften.

Daarna kwam hij op het idee ook zelf te gaan schrijven voor kinderen. In 1986 verscheen zijn eerste boek, 'Raafs reizend theater' en de gedichtenbundel 'Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen'. Deze gedichtenbundel werd meteen bekroond met een Vlag en Wimpel. In de jaren die volgden, schreef Ted nog veel meer kinderboeken en gedichtenbundels, waar hij verschillende prijzen voor kreeg. In 1989 won hij het Charlotte Köhler Stipendium, dat is de prijs voor de beste nieuwe auteur van kinder- en jeugdboeken.

Het is bijzonder dat Ted van Lieshout vaak zelf de tekeningen maakt bij zijn verhalen en gedichten. Dat kun je ook zien bij de dichtbundel die in 2003 verscheen, 'Jij bent mijn mooiste landschap'. 301 gedichten uit eerder verschenen dichtbundels zijn hierin verzameld, voorzien van tekeningen door Ted.

Veel van de verhalen en gedichten van Ted van Lieshout hebben serieuze onderwerpen zoals homoseksualiteit in 'Gebr.' of verdriet en de dood in de gedichtenbundel 'Begin een torentje van niks'. Die bundel gaat over een jongen die na de dood van zijn vader zijn gevoelens verwerkt in een huis van woorden.

Ted schreef ook fantasieverhalen, meestal voor jongere kinderen. Zo gaat het prentenboek 'Klein groen koffertje' over een koffertje dat verschrikkelijk graag op reis wil gaan naar een ver land.

Ted heeft iets met kunst en dat wil hij graag met zijn lezers delen. In 'Stil leven' maakt de lezer een tocht langs de lievelingsschilderijen van Ted. Ook 'Papieren museum' gaat over kunst, en voert langs een verzameling kunstwerken en gedichten.

Naast verhalen en gedichten schrijft Ted van Lieshout liedjes, toneelstukken en scènes voor televisieprogramma's als Sesamstraat en Klokhuis.

Je zou bijna denken dat Ted van Lieshout nu wel ongeveer alles doet! En nog veel meer dan waar hij als kind van droomde. Het wachten is alleen nog op het moment waarop hij een zangcarrière gaat beginnen!

Ted van Lieshout heeft ook een eigen website waarop je nog meer informatie kan vinden. Surf naar www.tedvanlieshout.com.
Wil je de schrijver/tekenaar een e-mail sturen dan kan dat via tavl@freeler.nl.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Vijf draken verslagen Querido, 2011 Poëziespektakelboek met 146 gedichten en heel veel verschillende illustraties rondom het thema ‘helden’. 9+
Boer Boris Gottmer, 2012 Boer Boris beleeft het hele jaar door leuke dingen op zijn boerderij. 4+
Boer Boris gaat naar zee Gottmer, 2013 Boer Boris beleeft het hele jaar door leuke dingen op zijn boerderij. 4+
Boer Boris in de sneeuw Gottmer, 2013 Boer Boris beleeft het hele jaar door leuke dingen op zijn boerderij. 4+
Driedelig paard Leopold, 2011 Dichter Ted van Lieshout speelt met poëzie door er beelden en blokgedichten van te maken. 9+
Gebr. Een klassieker om nooit te vergeten. 16+
Hou van mij Leopold, 2009 Bijna alle gedichten van Ted van Lieshout van de laatste 25 jaar 9+
Ik ben een held Gottmer, 2011 Dappere jongen met bange vader gaat de strijd aan met monsters in zijn huis. 6+
Ik en de koningin Nieuw Amsterdam, 2006 Grappig verhaal over een jongetje dat uitgekozen is om bloemen aan de koningin te geven. 6+
Mama! Waar heb jij het geluk gelaten? Leopold, 2005 Poëzieprentenboek met gedichten over uiteenlopende onderwerpen. 6+
Rond vierkant vierkant rond Leopold, 2015 Heerlijk kijk- en leesboek met beeldsonnetten, blokgedichten en andere poëzie. 9+
Spin op sokken Leopold, 2008 Grappige gedichten met mooie tekeningen die vaak iets met cijfers en tellen te maken hebben. 6+
Van Ansjovis tot Zwijntje Leopold, 2006 Bundel met bij elke letter van het alfabet een gedicht over een dier. 6+
Zeer kleine liefde Leopold, 2010 Bundel van het werk van Ted van Lieshout. 12+
.
.