BiografieAnke Kranendonk

Terug naar lijst

Anke Kranendonk werd op 16 mei 1959 in Baarn geboren. Anke groeide op met haar 2 oudere broers en een jongere zus. Na de middelbare school VWO en later HAVO (Anke is heel vaak blijven zitten; ze was te vaak verliefd, en had teveel liefdesverdriet, daarnaast deed ze teveel andere dingen na schooltijd), besloot Anke naar de sportacademie in Amsterdam te gaan. Ze zei zelf ooit: 'Ik moest daar de hele dag rondjes rennen op het atletiekveld, binnen twee maanden zat ik al in het gips!' Niet echt een groot succes dus, die opleiding. Toen wist Anke niet zo goed wat ze moest doen, en daar kwam bij dat ze aan haar enkels geopereerd moest worden. Ze besloot naar de Pedagogische Academie te gaan, dat is de opleiding voor meester of juf op de basisschool. Alle mensen die haar kenden zeiden: 'Helemaal wat voor jou om juf te worden, je bent zo leuk met kinderen'…. Anke heeft de opleiding keurig afgemaakt, maar zij wilde iets anders gaan doen: toneelspelen.

Toen ze nog klein was wilde Anke altijd graag bij het circus om als een acrobaat aan de trapeze te zwieren. Bij het circus heeft ze tot nu toe nog niet gezeten. Misschien zien we haar later nog eens als vuurspuwende kinderboekenschrijfster of als leeuwentemmer in één of ander bekend circus…je kunt nooit weten. Anke heeft veel in jeugdtheatergezelschappen gespeeld, en ook is zij regelmatig te zien geweest op de televisie. Zij had de hoofdrol in 'Buurman Bolle' van de VPRO en kleine rollen o.a. in 'Goede Tijden, Slechte Tijden', 'Goudkust' en 'Onderweg naar Morgen'.

Anke wilde niet, in tegenstelling tot veel schrijvers, haar hele leven al schrijfster worden. Het leek haar een heel saai beroep: de hele dag stil zitten.Toen Anke haar eerste boek had gepubliceerd, bedacht ze zich dat ze eigenlijk altijd al had geschreven, verhalen, stukjes theatertekst, liedjes, enzovoort. Maar nooit eerder had ze de ambitie gehad er echt iets mee te gaan doen.
Nadat haar eerste boek was verschenen, heeft Anke enkele verhalenreeksen voor de BOBO geschreven. Daarbij bleef ze toneelspelen, en verscheen er af en toe een nieuw boek.
 

Na vier jaar konden haar lezers weer 'smullen' van 'Hoe gaat het? Goed.'. Een boek over een jongetje dat de vreselijke en dodelijke ziekte AIDS heeft. Het boek kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Unesco-prijs voor de jeugdliteratuur.
Tegelijkertijd verscheen het boek 'Ik word nooit normaal'. Het boek waarvan haar man zei: 'Ik ben blij dat het af is, je werd zelf een onhandelbare puber!'

Bij uitgeverij Lemniscaat is pas haar allernieuwste boek verschenen. 'Dag Boet' gaat over een meisje Jasmin dat zich erg gelukkig voelt in de buurt waar ze woont, en met de mensen met wie ze bevriend is. Op een dag krijgt ze te horen dat zij met haar familie gaat verhuizen naar het oosten van het land. Daar is ze uiteraard niet blij mee! Naast haar boeken bij Lemniscaat schrijft Anke ook voor uitgeverij Zwijsen en verschijnen er regelmatig verhalen van haar in de kindertijdschriften Bobo en Okki.

Anke woont met haar man en drie kinderen, Shana, Jan en Mas in Amsterdam. Haar dochter Shana heeft een rat. Een heel leuk en vriendelijk beest, dat altijd op de toetsen van de piano zit terwijl Shana speelt. Bij de nummers die de rat mooi vindt, komt ze tussen de vingers van Shana gelopen. Er is ook een nozem-cavia, die is van Jan, hoewel hij liever een hond had gehad. En zoon Mas heeft guppies. Anke houdt nog steeds van sporten: minstens drie keer per week loopt ze hard, minstens één keer per week zwemt ze hard, en ze fietst veel. Vroeger maakte Anke al haar kleren zelf, en ook van haar kinderen, maar daar heeft ze niet meer zoveel tijd voor. En dochterlief van elf gaat echt niet meer in een broekie van mams lopen! Nog steeds vindt Anke het leuk om dingen in elkaar te prutsen. Anke houdt ook erg veel van zingen, soms gaat ze naar een koortje om te zingen, en soms gaat ze weer een tijdje naar een zangjuf. Daarnaast vindt Anke het erg leuk om met andere mensen muziek te maken en te dansen, of lekker te praten, te eten en een wijntje te drinken.

Wil je meer weten over Anke Kranendonk? Kijk dan op haar website.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Alles is weg Querido, 2008 Fae voelt zich schuldig om de dood van een vriend. 12+
Dubbel verliefd Zwijsen, 2007 Amelie en Joram worden verliefd, maar weten ze dat ook van elkaar? 9+
Kapitein Kees Lemniscaat, 2015 Kees gaat uit varen met zijn dierenvrienden en maakt onderweg een hoop mee. 6+
Lynn 3.0 Lemniscaat, 2016 Lynn is voor het eerst verliefd. 9+
Lynn! Lemniscaat, 2013 Linda gaat onder haar nieuwe, zelfgekozen naam Lynn op zoek naar haar echte ‘ik’. 9+
Voetballen in de hemel Lemniscaat, 2013 De oom van Kiet heeft kanker. Wordt hij wel weer beter? 9+
Vriend! Lemniscaat, 2001 Als Bob een gewonde kraai vindt, verzorgt hij hem goed. Ze worden dikke vrienden. 4+
.
.