BiografieJon Klassen

Terug naar lijst

Jon Klassen is geboren in Canada in 1981. Hij heeft een studie Animeren gedaan. Daarna is hij naar Los Angeles in Amerika verhuisd en heeft daar gewerkt bij een tekenfilmstudio. Zo heeft hij meegewerkt aan de tekenfilm Kung Fu Panda.
Zijn eerste eigen prentenboek verscheen in 2011: ‘Ik wil mijn hoed terug’. Daarvoor ontving hij de Deutscher Jugendliteraturpreis. Voor ‘Deze hoed is niet van mij’ (2012) ontving Jon Klassen zowel de Caldecott Medal 2013 als de Kate Greenaway Medal 2013. Heel bijzonder: hij is de eerste tekenaar die beide prijzen voor hetzelfde boek heeft gekregen. In Nederland heeft hij voor dit boek een Zilveren Palet ontvangen. 
Het zwart van het zeewater in ‘Deze hoed is niet van mij’ is gebaseerd op Klassens herinnering aan die ene keer duiken in Egypte. Hij vond het angstaanjagend hoe zwart en oneindig alles om hem heen was. Jon Klassen houdt erg van de boeken over Kikker en Pad van Arnold Lobel. Klassens favoriete woord is gently (vriendelijk/zacht/voorzichtig). Zijn minst favoriete woord is verzekering.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Deze hoed is niet van mij Gottmer, 2013 Een kleine vis steelt een hoed van een grote vis. 4+
We hebben een hoed Gottmer, 2016 Twee schildpadden vinden een hoed. Ze willen hem eigenlijk allebei hebben, maar ja: het is maar één. Hoe lossen ze dit op? 4+
.
.