BiografieHanneke de Jong

Terug naar lijst

Hanneke de Jong, geboren op 18 Juni 1952 in Oldetrijne, kan twee talen spreken: Nederlands en…Fries! Zij was eerst lerares op een basisschool. Daarna is ze Fries gaan studeren en sprookjes gaan schrijven. Na vijf sprookjes was de uitdaging daar een beetje vanaf. Hanneke vond dat er veel te weinig Friese boeken geschreven werden en daarom schreef ze in 1999 haar eerste boek ‘De leste brief’ (‘De laatste brief’) in het Fries. Van dit boek is zelfs een toneelstuk gemaakt dat in vele theaters stond. Ze won er een zilveren speldje mee. Veel meer kinderen verdienen het om dit boek te lezen, dacht ze, en vertaalde het boek naar het Nederlands. In 2002 werd het bekroond met een eervolle vermelding van de Gouden Zoenjury.
Nu heeft ze meerdere boeken in het Fries geschreven en vertaald naar het Nederlands (bijv. ‘Mira en de betoverhoed’ en ‘Salsameisje’). Ze heeft ook een boek geschreven met Dolf Verroen (o.a. van ‘Slaaf kindje slaaf’), omdat ze het jammer vond dat je schrijven alleen doet. Ze stuurde hem gewoon een e-mail met de vraag of hij met haar een boek wilde schrijven en hij zei meteen ja!
Als Hanneke de Jong een goeie bui heeft schrijft ze ‘op vleugeltjes’. En nu ze oma is geworden hoopt ze dat haar kleinkind veel inspiratie geeft!
Wil je meer weten over Hanneke de Jong? Kijk dan op haar website.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Weg met de jongens Leopold, 2011 Afke maakt een radioverslag voor haar vader over de vakantie met haar moeder, stiefvader, 2 stiefbroers en haar tweelingbroertjes. 9+
.
.