BiografieMies van Hout

Terug naar lijst

Mies van Hout is op 25 juni 1962 geboren in Eindhoven, een stad in Brabant. Ze groeide op in het dorp Hapert, ook in Brabant. Haar vader was schoolmeester en kon geweldig goed verhalen verzinnen en vertellen. Mies en haar jongere broer kwamen hier altijd in voor. En als er kinderen op bezoek waren, speelden die ook een rol in het verhaal. Ze was niet alleen gek op haar vaders vertelsels, Mies las ook heel veel boeken, vooral spannende jongensboeken. Andere boeken die ze mooi vindt, zijn bijvoorbeeld: 'Ronja de roversdochter' van Astrid Lindgren, 'De kleine kapitein' van Paul Biegel en 'Winnie de Pooh' van A. A. Milne.

Het is niet zo gek dat Mies tekenares is geworden. Ze tekende als kind altijd. Toen ze twaalf jaar oud was, wist ze dat ze haar beroep ervan wilde maken. Daarom ging ze na de middelbare school naar de lerarenopleiding in Tilburg. Daar leerde ze niet alleen zelf mooier en beter tekenen, maar ook hoe ze kon lesgeven aan kinderen in de vakken tekenen en textiele werkvormen: naaien en stof verven bijvoorbeeld. Toch wilde Mies eigenlijk liever zélf de hele dag tekenen. En dat kan niet als je ook moet lesgeven. Dus besloot ze naar Groningen te gaan. Daar volgde ze ’s avonds de opleiding grafisch ontwerpen aan de kunstacademie. Daar leer je bijvoorbeeld hoe je de verhalen en de foto’s in een krant goed op de bladzijde zet of hoe je een advertentie maakt. En ook hoe je de teksten en de tekeningen precies goed zet in een prentenboek.

Tijdens haar studie in Groningen ging Mies overdag tekenen. Ze kreeg haar eerste illustratie-opdrachten. Haar eerste kinderboek was 'Kiki en Pim', voor Uitgeverij Kimio. Toevallig was dit ook het eerste boek van de kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. Op een dag mocht ze illustraties maken bij het kinderboek 'Een mandje vol amandelen'. Ze vond dat het een mooi boek geworden was. Daarom stuurde ze tekeningen uit het boek naar allemaal uitgevers, met de vraag of ze ook voor hen kinderboeken mocht illustreren. Gelukkig vonden de uitgevers haar tekeningen heel mooi en kreeg ze allemaal leuke nieuwe opdrachten. Ze mocht toen voor Lemniscaat, nu haar grootste opdrachtgever, het prentenboek ‘Bang Mannetje’ gaan illustreren. Dat was het leukste wat ze ooit had gedaan. Ze wist heel zeker dat ze dat nog veel vaker wilde gaan doen. Zo komt het dat Mies nu illustraties maakt voor van alles wat met kinderboeken te maken heeft, bijvoorbeeld de voor- en achterkant van een boek, dat heet de omslag. Ook maakt ze soms tekeningen voor schoolboeken. Maar het allerliefste en allervaakst maakt ze een prentenboek, een groot plaatjesboek met een verhaal voor peuters of kleuters. Mies doet dus bijna niets anders meer dan kinderboeken illustreren: haar droombaan. Ze noemt zichzelf dan ook een echte geluksvogel!

Mies woont in het dorpje Tynaarlo in Drenthe, samen met haar man Jan, haar dochter Anna, de tweeling Auke en Koen en de poes Teuntje. In haar atelier in de tuin werkt ze aan haar kinderboeken. Voordat Mies aan een nieuw boek begint, ruimt ze haar bureau op. Alle tekeningen voor het nieuwe boek hangt ze aan de muur. Zo zit ze goed in het verhaal. Inspiratie (dat zijn goede ideeën) voor een tekening vindt Mies overal. Het leukste vindt ze het om een sprookjesachtige omgeving te bedenken. De natuur buiten tekent ze ook graag, maar dan het liefst niet precies zoals het is. Ze maakt het zoals zij het wil maken, met blauwe bomen bijvoorbeeld. Meestal maakt ze haar illustraties met plakkaatverf en allemaal verschillende kwastjes. Grote, kleine, lange en dunne. De mensen en de dieren plakt ze vaak bovenop de verf, dat heet collages maken. De figuren in haar tekeningen ziet ze als acteurs in een toneelstuk. Mies bedenkt heel goed waarom ze iets doen en hoe ze zich voelen. Daarna kan ze ze heel goed tekenen, omdat ze ze goed kent. Dat lijkt misschien makkelijk, maar dat is het helemaal niet. Mies doet bijvoorbeeld wel vier maanden over de tekeningen voor een prentenboek!

In 2008 mocht ze een bijzonder boek illustreren: 'De dwergjes van Tuil' van Paul Biegel. Het bijzondere is, dat het boek al lang geleden voor het eerst is uitgegeven, in 1976. Toen mocht Babs van Wely de tekeningen maken. Na het overlijden van Paul Biegel (in 2002), wilden Uitgeverij Holland en Lemniscaat zijn mooiste boeken nog een keer uitgeven. En zo is dit prachtige sprookje door Mies in een nieuw jasje gestoken. Mies is trouwens niet de enige die blij is met haar illustraties. Ze kreeg zelfs een keer een prijs voor haar werk. Voor het prentenboek 'Bang Mannetje' (dat zij samen met Mathilde Stein maakte) won ze de Kinderboekwinkelprijs 2006. Bovendien kreeg ze voor ‘Een mandje vol amandelen’, ‘Schatje en Scheetje’ en ‘Bang Mannetje’ een Leespluim. En door de Vlaamse kinderjury is ze in 2009 genomineerd voor ‘De kindereter’, ook een boek dat ze samen met Mathilde Stein maakte.

Wil je Mies een keer in het echt zien? Dan kun je vragen of ze een keer bij je op school komt. Verder kunnen ze je in de Groningse Kinderboekenhandel en in de Boekenark in Weesp veel over haar vertellen, want Mies is ‘geadopteerd’ door deze winkels. Als je daar een van haar boeken koopt, staat er misschien wel een handtekening in! En af en toe zit Mies er zelf en kun je haar een handtekening laten zetten in jouw favoriete boek.

Als je meer wilt weten over Mies van Hout, of als je gewoon eens zin hebt om een mooie kleurplaat te maken, kun je kijken op haar website.

Recensies op leesfeest:

Feestliedjes van ons allemaal

Ik weet wat ik worden wil

Job iets met verkering en ander gedoe

Job de ontsnapte gevangene en ander gedoe

De kindereter

Van mij!

De tuin van Krik

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Dag poes! Hoogland & Van Klaveren, 2017 Twintig portretten van poezen, met prachtige poezenpoƫzie. 4+
Vriendjes Lemniscaat, 2012 Een groot zwart prentenboek met glimmende en vrolijke monstertjes. 4+
Vrolijk Lemniscaat, 2011 Prentenboek met grote expressieve kleurenillustraties waarin twintig vissen gevoelens uitbeelden, zoals kwaad, verliefd, verlegen en bang. 4+
.
.