BiografiePeter Hoogenboom

Terug naar lijst

Peter Hoogenboom werd op 9 juli 1956 in Utrecht geboren. Als kind had hij al belangstelling voor de wereld om hem heen. Zo vond hij de schoolvakken geschiedenis en aardrijkskunde erg leuk. Peter was om vier uur 's nachts ook regelmatig met een schep in de achtertuin te vinden. Hij groef en groef in de hoop bijvoorbeeld een historische vaas op te graven! Andere spannende avonturen beleefde Peter door 'Kuifje' en de 'Bob Evers-serie' te lezen. Na de middelbare school moest hij eerst in militaire dienst en daarna ging hij rechten studeren. Hij schreef tijdens zijn studie voor allerlei vaktijdschriften en had later een eigen bedrijf dat congressen organiseerde. Zijn schrijverscarrière begon eigenlijk toen hij met zijn zoontje Floris ging kamperen in de Belgische Ardennen. Hij schreef de belevenissen van die vakantie op en dat was het begin van zijn eerste boek: 'Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus'. Peter was toen vijfenveertig jaar.

Peter schrijft avontuurlijke, realistische boeken over de jongens Pieter en Jochem. De verhalen spelen zich allemaal af in het buitenland. Ook meisjes spelen in zijn boeken altijd een hoofdrol. Peters boeken zijn dan ook geen typische jongensboeken; iedereen die van spanning en avontuur houdt, kan genieten van zijn verhalen. Je leeft zo mee met de spannende avonturen die Pieter en Jochem meemaken, dat het net lijkt alsof je er zelf bij bent! Toch zijn Peters boeken niet alleen maar spannende verhalen, hij geeft ook veel achtergrondinformatie over hoe de kinderen in de andere delen van de wereld leven en hoe ze strijden voor een beter leven. Zo voel je in het boek 'Rumoer in Rio, dolle stieren en een geheime kluis' de spanning van Pieter en Jochem als ze achterna worden gezeten door de Braziliaanse politie en in datzelfde boek kom je ook te weten hoe straatkinderen in Rio leven, hoe uitzichtloos hun situatie is. Je voelt de woede van Pieter over het onrecht dat kinderen wordt aangedaan.

Peter vindt het belangrijk dat een boek van begin tot eind spannend is, dat je meteen door het verhaal gegrepen wordt, dat het je aandacht vasthoudt en dat het een goede afloop heeft. Als kind had hij al een hekel aan boeken die slecht afliepen of een open einde hadden. Het leuke aan schrijven vindt Peter dat het spannend is: het lijkt net alsof je de avonturen, die je als schrijver zelf bedenkt, ook zelf meemaakt. Hij laat zich tijdens het schrijven ook meevoeren door het avontuur: hij begint bij het begin, schrijft wat er in zijn hoofd opkomt tot hij bij het einde is gekomen, hij laat het thuis lezen en stuurt het naar de uitgever. Hij schrapt nauwelijks iets.

Door onder andere te kijken en te luisteren naar vriendjes en vriendinnetjes van zijn zoontje Floris komt Peter op ideeën om zijn personages vorm te geven. Zelf zou Peter ook wel zijn hoofdpersonage Pieter willen zijn, al die avonturen die hij meemaakt!

De internationale hulporganisatie Unicef speelt ook een rol in Peters leven. Omdat kinderrecht het centrale onderwerp in zijn boeken is, vertelt hij tijdens schoolbezoeken over wat Unicef voor kinderen doet en zit hij in de jury van de jaarlijkse Unicef poëzieprijs. Naast schrijven, houdt Peter van kamperen, knutselen en is hij dol op boten. In de sloot voor zijn huis heeft hij twee kleine bootjes liggen waar hij graag aan knutselt en in de haven bij de Randmeren heeft hij een zeilboot liggen waarmee hij in de zomer, met zijn gezin, vaak zeilt. En nu maar hopen dat Peters inspiratie nog lang niet op is en dat hij nog vele, dikke, spannende boeken schrijft!

Wil je meer weten over Peter Hoogenboom? Kijk dan op zijn website.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Russisch ijs, plastic slippers en een gezonken vliegtuig The House of Books, 2004 Vier kinderen beleven een spannend avontuur in Rusland. 9+
.
.