BiografieMieke van Hooft

Terug naar lijst

Vanaf haar zesde weet Mieke van Hooft het zeker: ze wil schrijfster worden. Ze woont dan in een klein dorpje in Brabant. Er is geen bibliotheek, terwijl Mieke juist heel veel van lezen houdt. Dus besluit ze om zelf maar te gaan schrijven. Ze schrijft een aantal korte verhaaltjes, die met de jaren steeds langer en langer worden. Als ze twaalf is, schrijft ze een boek van maar liefst 187 pagina’s. Dit boek, dat 'Mieke in de zesde klas heet', is nooit uitgegeven. Gelukkig maar, vindt Mieke nu, want het boek was lang niet goed genoeg.

Naast haar verhalen schrijft Mieke op de basisschool ook stukjes voor de jeugdpagina van een regionaal dagblad. Als ze gaat werken, kiest ze weer voor boeken: bij uitgeverij Malmberg in Den Bosch gaat ze als redactieassistent aan de slag. Tegelijkertijd schrijft ze dan ook verhalen voor de kindertijdschriften Bobo, Jippo en Taptoe. In 1979, als Mieke drieëntwintig is, wordt haar eerste boek uitgegeven. Het heet 'Kijk naar je eigen'. Dit is ook het boek waar Mieke het meest trots op is: 'Niet omdat het zo goed is, maar omdat het me toen eindelijk was gelukt een boek te schrijven dat werd uitgegeven. Daarvoor had ik (als kind) drie boeken geschreven die werden afgekeurd'.

Mieke heeft nu de smaak te pakken en schrijft boeken voor alle leeftijden. Voor jonge kinderen vanaf ongeveer vier jaar schrijft ze voorleesboeken en versjes, voor de wat oudere kinderen vanaf ongeveer tien jaar schrijft ze echte leesboeken. Deze leesboeken zijn boeken zoals Mieke ze zelf graag leest: met spanning en humor. Mieke kiest altijd voor onderwerpen die echt kunnen gebeuren. Ze haalt dan ook vaak inspiratie uit het nieuws, bijvoorbeeld uit de krant. Maar alleen als onderwerpen haar echt raken, verwonderen of boos maken, dan komen ze in een boek. 'Pas als een onderwerp mij kippenvel bezorgt, kan ik er goed over schrijven'. Als ze met zo’n onderwerp uit het nieuws aan de slag gaat, vind Mieke het belangrijk dat de feiten in het boek kloppen. Dus gaat ze voor ieder boek op onderzoek uit.

Een goed voorbeeld is het boek 'Kinderen ontvoerd'. Dit boek gaat over twee kinderen die door hun eigen vader ontvoerd worden. Het idee voor het boek krijgt ze tijdens een interview op de radio. Daar vertelt een moeder dat haar kinderen zijn ontvoerd door hun vader. In dat gesprek komt alleen de moeder aan het woord, die boos en verdrietig is. Mieke vindt dit jammer want ze is eigenlijk wel benieuwd wat de kinderen en de vader er zelf over te vertellen hebben. In 'Kinderen ontvoerd' leer je gaandeweg de hoofdpersonen steeds beter kennen. En dan ontdek je dat de dingen niet zo zwart / wit zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Door er net even anders tegenaan te kijken, blijken sommige dingen heel anders dan gedacht.

Inmiddels heeft Mieke maar liefst 50 boeken geschreven. En wie 50 boeken heeft geschreven, verdient een feestje! Omdat Mieke niet alleen van schrijven, maar ook van koken en bakken houdt, bedacht ze een taartwedstrijd om haar 50ste boek op gepaste wijze te vieren. Groep 6 van de Piekschool bedacht de mooiste taart, en Mieke ging bij hen op school op bezoek met een echte taart. Deze taart had Mieke niet zelf gebakken, maar op haar eigen website www.miekevanhooft.nl vind je zelfbedachte recepten die passen bij haar boeken!

Mieke heeft al verschrikkelijk veel prijzen gewonnen. Haar boeken worden vaak gekozen door kinderjury’s. Ze vindt het fijn dat er zoveel kinderen zijn die haar boeken graag lezen. Schrijven vindt ze heerlijk, maar pas als kinderen haar boeken gaan lezen, is de cirkel rond. 'Ik hoop dat de kinderen net zo van het lezen genieten als ik van het schrijven!' zegt ze daarover. 'Het grootste compliment dat ik ooit kreeg was ‘Ik houd helemaal niet van lezen, maar uw boek heb ik midden in de nacht uitgelezen!''

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De verdwenen oma Holland, 2009 Grappig leesboek over een oma die wegloopt, omdat ze geen zin heeft om naar een bejaardenhuis te gaan. 6+
Ik denk mezelf een tijger Clavis, 2017 Gedichtjes over de bijzondere dingen die kinderen kunnen zeggen. 4+
Woedend zwart Holland, 2008 Meester Willem geeft Tom schilderles, maar moet Tom echt wel bloot dan? 12+
.
.