BiografieVivian den Hollander

Terug naar lijst

Vivian den Hollander werd op 25 oktober 1953 geboren in Scheveningen. Ze vond het heerlijk daar aan zee, maar verhuisde al snel naar Den Haag, en later naar Brabant. Als klein meisje werd Vivian veel voorgelezen. Meestal door haar moeder, want haar vader was vaak lang van huis als stuurman op zee. Sprookjes, gedichten van Annie M.G. Schmidt en De Gouden boekjes waren favoriet. Maar ook het verhaal van het Tovervisje en het mannetje Piggelmee, dat in de duinen bij zee woonde. De plaatjes die bij dat boek hoorden, kon je sparen en er zelf bij inplakken.

Maar het allerliefst wilde Vivian al die boeken zelf kunnen lezen. Dat lukte haar al snel en zo las ze al vlot voordat ze naar de eerste klas ging (nu groep drie). Op school verveelde ze zich in die eerste klas dus vaak en daarom schreef ze maar het liefst verhalen. Niet zo gek dus dat ze er toen al van droomde om schrijfster te worden!

Op de Pabo (waar je wordt opgeleid tot juf of meester) was Nederlands Vivians lievelingsvak. Later, als juf, deed ze dan ook veel met taal en boeken. Ze begon pas aan het schrijven van een 'echt' boek toen haar tweeling werd geboren. Vivian besloot de avonturen, die haar kinderen meemaakten, op te schrijven. Er verschenen vier boeken over de tweeling, die in de verhalen Kiki en Pim heten.

Vivian ging door met schrijven. Veel ideeën voor boeken deed ze op in haar klas. Sommige dingen in haar verhalen zijn dan ook echt gebeurd, zoals de poes die verstopt zat op het zoldertje van de school in 'Alweer die groep drie'. Andere boeken over school zijn: 'Klapkauwgom', 'Hoi, naar school', 'Hatsiekiedee!' en 'Aap heeft slaap'. 'Juf Vivian' las natuurlijk veel voor, maar in haar klas werd ook veel gezongen, muziek gemaakt en toneelgespeeld. Dat zijn namelijk de andere grote hobby's van de schrijfster.

En voetballen, zou dat ook een hobby van Vivian zijn? Waarschijnlijk ken je haar voetbalboeken wel. Er zijn er nu al zes verschenen. Ze gaan allemaal over Tim en Lindsey en hun voetbalclub Blauw- Wit. Alle delen zijn getipt door de kinderjury. Nee, voetballen kan Vivian niet. Dat vindt haar zoon Niek tenminste... Maar, omdat hij nooit veel zin had in lezen, en wel in voetballen, begon Vivian over zijn favoriete sport te schrijven. Gelukkig kreeg ze hem daarmee aan het lezen. Regelmatig krijgt Vivian verzoeken van fans voor nog een voetbalboek, dus wie weet…

Nu Vivian geen juf meer is, kan ze zich helemaal bezighouden met het schrijven van boeken. En dat doet ze dan ook! Op dit moment is ze bezig aan een serie over meisjes die van dansen en ballet houden. 'Zoute drop' en 'Pirouette' liggen al in de winkel en het derde deel gaat 'Salsa en peper' heten. Annet Schaap maakt voor deze serie de grappige tekeningen. Bij elkaar heeft Vivian wel meer dan 30 boeken geschreven! Ze schrijft voorleesboeken voor kleuters, maar de meeste boeken heeft ze voor kinderen van de basisschool geschreven.

Om te kunnen schrijven heeft Vivian ruimte om zich heen nodig. Jammer genoeg, vindt ze zelf, woont ze niet meer aan zee. Maar gelukkig heeft ze vanuit haar werkkamer een prachtig uitzicht over de polders. Wanneer het schrijven even niet lukt, fietst ze daar regelmatig doorheen. Daardoor krijgt ze weer nieuwe ideeën. En voor je het weet verschijnt er weer een nieuw boek!

Op de site van Vivian vind je nog meer informatie. Surf naar: www.viviandenhollander.nl

Als je Vivian iets wilt vragen, kan dat ook. Stuur je e-mail naar: vivian@hansdenhollander.nl
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Allemaal lichtjes Van Holkema & Warendorf, 2004 Bo bereidt zich met haar ouders voor op de kerstdagen. 4+
Sinterklaasje, kom maar binnen! Van Holkema & Warendorf, 2003 Herkenbare verhalen over alle gebeurtenissen rond 5 december. 4+
Spekkie en Sproet - Een gevaarlijk knalfeest Ploegsma, 2014 Speuren en feesten gaan heel goed samen. 6+
Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Ploegsma, 2011 Spannend avontuur van speurdersduo Spekkie en Sproet. 6+
.
.