BiografieYoup van 't Hek

Terug naar lijst

Youp van 't Hek is als Joep geboren op 28 februari 1954 in Naarden. Hij is het zevende en op een na jongste kind uit een Amsterdams gezin. Hij groeit op met liefde en aandacht voor theater en muziek. Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans zijn voorbeelden voor Youp. Op de Christelijke Mavo start zijn carrière als schrijver. Hij wordt hoofdredacteur van de schoolkrant, interviewt bekende Nederlanders en hij schrijft. Daarnaast draait het schoolcabaret op zijn kracht en schrijftalent en treedt hij op voor grote groepen mensen. Dit is wat hij wil.

Joep werd Youp in het jaar 1973. Als grap schreef een vriendin de letter p achter een regel tekst (We help you) op een T-shirt. Vanaf dat moment heeft hij deze naam aangehouden.

Het bekendst is Youp geworden met zijn Oudejaarsconferences en in 1995 speelde hij voor het eerst in Carré. In november 2013 geeft hij hier zijn tweehonderdste voorstelling en hij denkt nog lang niet aan stoppen. Naast cabaretier is Van 't Hek columnist voor onder andere het NRC Handelsblad. Bijna al zijn teksten zijn in boekvorm uitgegeven. Het zijn inmiddels al ruim 25 boekjes met gebundelde columns. Ook schreef hij een aantal toneelstukken en zong hij singles, zoals Majesteit met Guus Meeuwis en Flappie.

Zijn teksten zijn humoristisch en vaak persoonlijk en hij heeft een uitgesproken mening over veel dagelijkse dingen.

En sinds kort schrijft hij kinderboeken. ‘De gelukkige olifant’ is in 2011 uitgegeven en ‘De snelste zebra van de wereld’ in 2013.

www.youp.nl
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De snelste zebra van de wereld Leopold, 2013 Zebra wil een wedstrijdje doen wie het hardst kan rennen en niemand wil tegen hem rennen. 4+
Verkeerde sokken Leopold, 2014 Sam vindt het maar saai dat iedereen altijd twee dezelfde sokken draagt. Daar brengt hij verandering in. 4+
.
.