BiografieVeronica Hazelhoff

Terug naar lijst

Veronica Hazelhoff werd op 22 februari 1947 in Groenekan geboren. Als meisje was het haar liefste wens om later balletdanseres of toneelspeler te worden. Ook schrijfster leek haar wel wat. Haar schrijftalent kwam al snel naar boven. Toen Veronica acht jaar was, won ze een verhalenwedstrijd van de VARA met als prijs f 7,50 (€ 3,40). Ze groeide op in een echte leesfamilie. Zo was Veronica’s vader vertegenwoordiger bij uitgeverij Het Spectrum. Toen ze zestien was, liep ze weg van de middelbare school en ging ze naar de kunstacademie om een opleiding tot grafisch ontwerper te volgen. Toen Veronica 22 was, trouwde ze. Ze werkte als grafisch ontwerpster en een tijd in een kindertehuis van het Leger des Heils, maar schrijven was toch het liefste wat ze deed. Op 34-jarige leeftijd verscheen haar eerste boek ‘Nou moe!’ over het meisje Maartje, waar ze zelf wel op lijkt, maar die toch ook anders is. Veronica: “Maartje doet dingen die ik altijd had willen doen.”

Veronica schrijft boeken over het leven, over ‘dingen’ die er toe doen in het leven. Zo gaan haar verhalen over liefde, seksualiteit, jaloezie en vriendschap. Ook relaties tussen mensen staan vaak centraal in Veronica’s boeken. Heel bijzonder is bijvoorbeeld ‘Veren’. De tweelingzusjes Nini en Maja ontmoeten de raadselachtige Nessa. Allebei willen ze haar graag als vriendin, maar dat zorgt er juist voor dat ze uit elkaar groeien. Pas als Maja gewond raakt, beseft Nina wat haar zusje voor haar betekent.

Zowel in ‘De bijenkoningin’ als in ‘Verloren paradijs’ is de rode draad van het boek een geheim. In dit laatste boek vindt Flora dat de ouders van Angel, haar hartsvriendin, een perfecte relatie hebben. Maar dan komt ze erachter dat het bij haar vriendin thuis helemaal niet zo geweldig is, als het lijkt. Schijn bedriegt! Juist de geheimen die Veronica in haar boeken stopt, maken haar verhalen spannend en schrijnend. In ‘De bijenkoningin’ zien we de gebeurtenissen van de vrienden Nando, Phil en Julie. De ene keer door de ogen van Phil en andere keer door die van Nando. Ook deze perspectiefwisselingen zorgen ervoor dat je Veronica’s boeken niet opzij kunt leggen.

Kenmerkend voor Veronica’s boeken is haar schrijfstijl: helder en poëtisch tegelijk. Haar verhalen lezen als een gedicht. Zo, bijvoorbeeld, begint ‘Kat en Jong’:

‘In die tijd bleef het binnen maar herfst, met veel storm en regen. Buiten, waar het gewone leven doorging, werd het voorjaar en later zomer.’

Dit boek gaat over Lucas, die niet lekker in z’n vel zit: zijn vader is ervandoor en zijn moeder zit de hele dag te jammeren. Dan wordt er een kat aangereden en de moeder van Lucas wil die in huis nemen. Langzamerhand komen er steeds meer katten in Lucas’ huis. Mooi om te lezen is dat Lucas zijn gedachten deelt met Kat, een van de katten. Of het goed komt met Lucas? Zo eindigt ‘Kat en Jong’ in ieder geval:

‘Buiten werd het herfst met veel storm en regen. Binnen werd het lente. Langzaam, maar zeker.’ 

Veronica Hazelhoff overleed in juli 2009.
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Bezoek van Mister P. Querido, 2006 Verhaal over een jongen die vaak pijn heeft, maar toch een gewoon leven wil leiden. 9+
.
.