BiografiePaula Gerritsen

Terug naar lijst

Paula Gerritsen werd op 13 december 1956 geboren in Rijswijk. Ze was jongste in een gezin met drie kinderen. Soms kwam haar oom uit Brabant op bezoek. Hij was tekenaar. Paula mocht dan allerlei gekke en moeilijke lijnen op papier zetten en de oom maakte daar dan iets van. Het lukte hem altijd! Dit was een geweldig leuk spelletje. Paula denkt dat hier haar liefde voor het tekenen is begonnen.

Na de Havo ging Paula een tijdje werken op een 'Rijn-reisjes-boot'. Ook plukte ze tomaten, werkte ze in een kantine, in winkels, in een dekkledenfabriek, bij een cateringservice, in de kroeg enzovoort. Paula zegt hierover: "Eigenlijk was het de bedoeling dat ik voor de klas kwam te staan, net als mijn vader, mijn broer en mijn zus en later mijn zwager, mijn schoonzus en mijn man. Na twee jaar lerarenopleiding hield ik het voor gezien. Ik was een tijdje op Corsica geweest, woonde daar in een oude herdershut met een stel hippies en werkte af en toe in een restaurant en had het gevoel dat dat het ware leven was."

De kunstacademie heeft Paula niet gedaan, maar door haar andere opleidingen heeft ze toch alles bij elkaar weten te rapen wat nodig is om te kunnen tekenen. Op de opleiding voor Bezigheidstherapie heeft ze bijvoorbeeld allerlei technieken en materialen leren kennen. De opleiding voor schoonheidsspecialiste heeft haar alles bijgebracht over hoe een lichaam in elkaar zit en de effecten van kleur en licht. De opleiding voor psychologisch assistente, en vooral het werken in dit beroep, heeft Paula leren kijken naar kinderen.

Paula: "Ik onderzocht dan kinderen die bijvoorbeeld in bed plasten of veel gepest werden op school, of heel druk waren. Allerlei testjes werden dan gedaan...met blokjes een voorbeeld naleggen, overeenkomsten noemen, plaatjes in de juiste volgorde leggen, vragen beantwoorden…Het mooiste antwoord dat ik ooit kreeg was op de vraag: 'van welk dier wordt ham gemaakt?' Na enig nadenken zei het meisje: 'van een hamster...'"

Paula maakte door haar werk dus goed kennis met de wereld van kinderen. Maar ondertussen pakte ze haar geliefde hobby, het tekenen, weer op en maakte ze illustraties voor verschillende tijdschriften zoals Het Beste, Mijn Geheim, Opzij, Cosmopolitan en de YES. De kinderwereld bleef echter trekken en haar werkveld verschoof steeds meer van de tijdschriften naar die van het kinderboek.

"Op de verjaardag van een vriendin kwam ik Elle van Lieshout tegen", vertelt Paula. "Het eerste boekje dat ik illustreerde was van Elle en haar man Erik van Os. Ik vond het vreselijk spannend en wist helemaal niet of ik het wel goed deed. Bovendien deed mijn potlood alsmaar niet wat ik wilde...Dat gevoel heb ik eerlijk gezegd nog steeds als ik een boek illustreer. Gelukkig zijn er ook af en toe hele gelukzalige momenten. Ik heb al heel lang een prachtig verhaal in mijn hoofd. Daar wil ik absoluut ooit een mooi boek van maken. Zodra ik tijd heb…"

Paula woont samen met haar man Han en haar dochters Terra, Feli en Sana in Brabant, in een prachtig dorpje aan de rivier. Het gezin heeft twee ratjes en twee katjes, een konijn, vijf kippen en een trotse haan. Naast tekenen houdt Paula veel van lopen langs de Maas, af en toe asfalt snuiven in Amsterdam, mediteren, snuffelen in oude bouwmaterialen, wroeten in de aarde en aardbeien snoepen uit de moestuin.

Wil je meer weten over Paula Gerritsen? Kijk dan op haar website.

Recensies op leesfeest:

Grote griezels

Een koning van niks

Wie o wie

Moos en Mo
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
De veerman Hoogland & Van Klaveren, 2017 De veerman maakt het touw van zijn veerboot los en laat zich meevoeren op de rivier. 4+
Wit Lemniscaat, 2012 Prinses Titia wordt vriendjes met een sneeuwman, maar moet afscheid nemen als de lente komt. 4+
.
.