BiografieAnnie van Gansewinkel

Terug naar lijst

Annie van Gansewinkel werd op 16 februari 1954 geboren in Weert (Limburg). Als kind zat ze altijd met haar neus in de boeken. Ze hield zelfs wedstrijden met haar vriendin wie de meeste boeken las in de maand! Toen ze twaalf was, wist ze eigenlijk al wel wat ze wilde: schrijfster worden. Een stille wens. Ze vertelde het aan niemand, omdat ze dacht dat de anderen schrijfster worden misschien maar een raar idee zouden vinden.

Inmiddels is duidelijk dat Annies wens om schrijfster te worden helemaal niet zo'n raar idee was! Maar voordat Annie schrijfster werd heeft ze ook nog heel veel andere dingen gedaan. Na de Middelbare Meisjesschool (MMS) heeft ze in Tilburg Frans gestudeerd en daarna Nederlands. Ze was lerares op een Mavo en studeerde ook nog aan de Academie voor Journalistiek. Daarna werkte ze als journalist bij kranten en tijdschriften.

Om te kijken of haar wens om schrijfster te worden uit kon komen, begon ze tijd vrij te maken om te schrijven. Haar succes begon toen ze kinderverhalen ging schrijven en uitgeverij Zwijsen/Elzenga haar vroeg een boek voor kinderen vanaf twaalf jaar te schrijven. In 1992 lag Annies eerste boek in de winkel: 'Reisgenoten gezocht'. Annie heeft inmiddels meer dan 15 kinder- en jeugdboeken geschreven, en ook nog boeken voor volwassenen. Sommige boeken van Annie verschenen onder de naam Anne Winkels, Annies pseudoniem. Soms gebruiken schrijvers niet hun echte naam op een boek. De nep-naam heet een pseudoniem.

Annie heeft net een nieuw 12+ boek afgerond: 'Een meisje, twee jongens'. Het gaat over Mo die verliefd wordt op haar beste vriend Axel, maar hij blijkt homo te zijn. Het boek verschijnt in 2005. 

Sinds 1993 woont Annie in Wageningen. Ze werkt niet meer als journalist. Daardoor heeft ze nu alle tijd om boeken te schrijven, maar ook om cursussen creatief schrijven te geven aan volwassenen en kinderen. Sinds een paar jaar speelt ze ook toneel en in 2002 ging het eerste theaterstuk dat door Annie werd geschreven in première.

Ook al woont Annie alweer een hele tijd in Wageningen, ze is Weert niet vergeten! Daarom schrijft ze ook verhalen en gedichten in het Weerts, het dialect dat in Weert gesproken wordt. Er kwam ook al een boek uit in het Weerts!

Annie heeft ook een eigen website: www.annievangansewinkel.nl

Als je Annie iets wilt vragen dan kan dat! Stuur een e-mail aan: info@annievangansewinkel.nl
 

 
.
.