BiografieTiny Fisscher

Terug naar lijst

Tiny Fisscher is in 1958 geboren in Castricum, een dorp in Noord-Holland. Nu woont ze in Amsterdam, samen met haar man en haar hond. Haar dochter, die een eigen huisje heeft in Amsterdam, ken je misschien wel. Een beetje dan. Ze speelt de hoofdrol in Tiny’s jeugdboeken 'Ontdekt!', 'Beroemd!' en 'Showtime!' en in de andere boeken die daar nog op gaan volgen. Al die boeken vertellen over Steph, een meisje dat in een kledingwinkel wordt ontdekt door een modellenbureau en een aantal jaren daarna over de hele wereld werkt als fotomodel.

Ook voor 'Star Beach' heeft Tiny goed geluisterd naar de verhalen van haar dochter en haar vriendinnen. In dit boek beleef je de vakantieavonturen van Sue en Tess op Kreta, een eiland in Griekenland. Die avonturen gaan vooral over uitgaan en vakantievriendjes. Je krijgt gelijk zin in zo’n vakantie!

Maar Tiny schrijft niet alleen maar over leuke dingen, zoals uitgaan op Kreta en fotomodel zijn. Ze kan ook heel goed over moeilijke dingen vertellen. Zo gaat 'Floep!' over de dood van haar hond. Tiny was gek op haar hond, dus ze snapt heel goed hoe verdrietig het is als je huisdier overlijdt. Ook in 'Over van alles, maar vooral over de liefde' speelt de dood een rol, deze keer de dood van de opa van hoofdpersoon Brid. Maar het boek gaat, zoals de titel al verklapt, ook over verliefdheid en wat daar allemaal bij komt kijken en over liefde in het algemeen.

Tiny is al meer dan tien jaar schrijfster. Haar eerste kinderboek, 'En dan was ik de prinses', verscheen in 1999. Kinderen in andere landen kunnen het ook lezen, want het is vertaald in het Deens, Engels, Amerikaans en zelfs in het Koreaans! Wat ze ook schrijft, het gaat altijd over iets wat ze zelf heeft meegemaakt en gevoeld, of iets wat mensen in haar omgeving hebben meegemaakt. Zo weet ze zeker dat ze een ‘echt’ verhaal kan schrijven.

Tiny denkt dat je geen schrijver kunt worden, dat ben je gewoon. En: schrijven maakt haar ook nog eens gelukkig, een hele goede reden om schrijver te zijn natuurlijk! De ideeën voor de verhalen komen altijd vanzelf. Toch vindt ze het niet makkelijk om ze op te schrijven, want schrijven is heel hard werken.

Tiny schrijft ook boeken voor volwassenen. Die boeken gaan onder andere over beweging en fitness en over hoe je je fijn kunt voelen met jezelf en met anderen. Ze geeft daar ook les in. Tiny is dus ook een soort juf. En ze kan nog veel meer. Ze heeft als reisleidster gewerkt en als hostess op het Franse eiland Corsica, maar ze was ook schoonheidsspecialiste en heeft daar ook les in gegeven. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, verkoopt ze in Nederland olijfolie uit Kreta, volgens haar de beste en lekkerste olijfolie ter wereld! Ze kent het eiland goed, vandaar dat ze het zo goed kan beschrijven in 'Star Beach'.

Wat moet je eigenlijk leren op school om zoveel leuke dingen te doen? Tiny ging eerst naar de mavo, toen naar de havo en studeerde daarna aan de PABO, de school waar je juf of meester mee kunt worden. Daar stopte ze na een tijdje mee en ging wonen en werken in Zwitserland en Corsica. Toen ze terugkwam, heeft ze toch de PABO afgemaakt en werd ze juf. Toen begon ook haar carrière als schrijfster van kinderenboeken. Want door het werken met kinderen kreeg ze zoveel leuke ideeën dat ze wel elf kinderboeken heeft geschreven! Na die elf boeken is ze begonnen met het schrijven van 12+ boeken.

Wil je meer weten over Tiny Fisscher? Kijk dan op haar website www.tinyfisscher.nl of word vrienden met haar op haar Hyves tinyfisscher.hyves.nl.

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Dat stomme boek Van Holkema & Warendorf, 2013 De 15-jarige Ivan krijgt voor het vak Nederlands een schrijfopdracht. 14+
En dan was ik de ridder Van Goor, 2002 De kleine, maar dappere Koen wil ridder worden. 4+
.
.