BiografieAnnette Fienieg

Terug naar lijst

Annette Fienieg werd in 1959 in Den Haag geboren. Als kind voelde ze zich soms een ‘doos met oogjes’. “Ik vond het heerlijk alles en vooral iedereen te bekijken, maar vergat nog wel eens dat ikzelf òòk gezien kon worden. Ik zat dus vaak te staren.” Tekenen vond ze op de lagere school het leukste vak, maar dat betekende nog niet dat Annette al wist wat ze later wilde worden.

Toen ze van de middelbare school afkwam, wist ze wel twee dingen zeker die ze niet wilde: voor een baas werken en op kantoor werken! Annette: “Ik tekende altijd al graag en veel, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat dat ook werk kon zijn. Een vriendin had het over samen (zij heeft het achteraf nooit gedaan!) aanmelden bij de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en dat vond ik een eye-opener.” Alleen durfde Annette zich niet als kunstenaar te zien, dus gaf ze zich op voor modeontwerpen. Die opleiding heeft ze een aantal jaren gevolgd totdat ze inzag dat dat niet haar ding was. “Sterker nog, dat vak kon me geen snars schelen!” aldus Annette.

Toen is ze opnieuw begonnen op de Academie, maar nu koos ze voor de afdeling grafiek. Om geld bij te verdienen, nam ze illustratieopdrachten aan voor kleinere blaadjes. In die tijd kwam ze ook Koos Meinderts tegen (nu haar man), die net als schrijver begon en zo ging het balletje rollen. In 1986 maakte ze voor het eerst illustraties in een kinderboek, bij ‘Spin in de Morgen’ van Koos Meinderts.

Annettes illustraties zijn helder en fijntjes. In haar tekeningen zie je geen dikke lijnen. De tekeningen van Annette zullen nooit de clou van een verhaal verklappen, maar spreken juist tot de verbeelding. Als je bijvoorbeeld het verhaal in ‘Hoera vakantie!’ van Koos Meinderts leest, trekt de tekening van Annette als eerste je aandacht. Je ziet een man aan een tafel die een brief leest en aan zijn gezichtsuitdrukking te zien, verbaast hij zich ergens over. Door Annettes illustratie word je nieuwsgierig naar het verhaal.

Tekenen ziet Annette als bijna geen echt werk. “In die zin, dat ik het mooie aan illustreren vind dat ik meestal niet het gevoel heb dat ik voor een baas werk of dat ik überhaupt werk!”

Bijzonder mooi eenvoudig zijn de tekeningen van de dieren in ‘Kuik en Vark’, geschreven door Koos Meinderts. Annette geeft de dieren hun eigen gezicht en daardoor krijgen ze karakter. Voor deze illustraties kreeg ze in 1996 ook de Buhrmann Ubbens Papierprijs, een prijs voor de beste illustraties in een boek. “Een goeie tekening is een tekening die iets vanzelfsprekends heeft, en waarbij je je niet afvraagt of het er ook zus-of-zo uit had kunnen zien,” zegt de illustrator.

Annette illustreert niet alleen verhalende kinderboeken, maar ook informatieve kinderboeken: ‘Een tuin van mezelf’, ‘Koken kun je leren’ en ‘Water om te leven’. Ook maakte ze de tekeningen voor ‘Het grote vlinderboek, ontpop je tot een echte vlinderkenner' van Piet Duizer van dierentuin Artis, waar een heuse vlinderkas te bewonderen is.

Op de site van Annette vind je nog meer informatie. Surf naar: www.meinderts-fienieg.nl 

Recensies op leesfeest:

De man in de wolken


De laatste tovenaar 

 

Een tuin van mezelf

 

Lucas in de sneeuw

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Jeugdflora Cyclone, 2012 Een handige gids over natuurplanten 9+
.
.