BiografieLieneke Dijkzeul

Terug naar lijst

Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart 1950 in Sneek geboren. Als kind was ze beslist geen grijs muisje, maar ook niet haantje de voorste. Ze ging naar een meisjesschool en hield toen al erg veel van lezen en schrijven. Vooral 'Tom Sawyer' van Mark Twain vond ze een erg mooi boek: het avontuurlijke, het onbekende en de humor van dat verhaal trokken haar erg aan. Ondanks dat ze bijna elke vrije minuut van de dag aan het lezen was, was ze ook vaak op straat te vinden om te voetballen. Tv kijken in Lienekes jeugd was erg bijzonder: samen met nog zo'n twaalf kinderen zaten ze dan bij iemand thuis die al een tv had. Na de middelbare school, heeft Lieneke van alles gedaan: van een studie Frans, werken op kantoor tot een baan op Schiphol. Maar schrijven was toch haar grote passie. Toen haar dochter geboren werd, kreeg ze de 'schrijfkriebels' en toen ze veertig jaar was, verscheen dan ook haar debuut 'Hou je taai!'. Lieneke was vooral beduusd toen maar liefst twee uitgeverijen haar eerste boek wilden uitgeven!

Lienekes voorbeeld als schrijver is Annie M.G. Schmidt: in haar boeken is het brave van het traditionele kinderboek weg, er zit humor in en het verhaal is overtuigend verteld. Deze elementen horen in een goed boek volgens Lieneke. Ook vindt ze dat een goed verhaal niet fantasieloos is en dat het genuanceerd moet zijn. Belangrijk is dat je je als lezer kunt verplaatsen in de personages, dat het boek iets te vertellen heeft, maar dat de boodschap er niet te dik bovenop ligt. Deze kenmerken heeft bijvoorbeeld Lienekes boek 'Aan de bal'. Het gaat over een jongen, Rahmane, uit een arm dorpje in Afrika, die erg goed kan voetballen en die hoopt ooit voor een rijke Europese topclub te spelen. Dat Lieneke zelf een fanatieke voetbalfan is, blijkt wel uit de beschrijvingen van de trainingen en van de levensechte emotie die bij voetbal hoort. Toch is het niet een typisch voetbalboek: het gaat vooral over het leven van Rahmane in Afrika, dat zo verschilt van het leven van een Nederlandse voetballer. Met dit boek laat Lieneke je met andere ogen naar je eigen wereld kijken. Dingen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor Rahmane helemaal niet; bijvoorbeeld het drukken op een knopje om de tram bij een halte te laten stoppen, het voetballen met schoenen: Rahmane krijgt geen controle over de bal, omdat hij voor het eerst met schoenen aan voetbalt. Het blindelings vertrouwen van Rahmane in de wereld is weg, hij voelt zich misplaatst in zijn omgeving.

Bijzonder aan het werk van Lieneke is dat het zo beeldend is. Zo zie je in het boek 'Eiland in de wind' het eiland Bonaire als een foto voor je. Het hele verhaal speelt zich als een film voor je ogen af. Het gaat over Andreas en zijn zus Emma, die hun tante op Bonaire bezoeken. In dit verhaal blijkt een groot roze knuffelbeest niet zo onschuldig te zijn, als het lijkt. Een spannend, 'warm' verhaal! Het schrijven van een boek verloopt bij Lieneke niet volgens een strak plan, met uitgebreide schema's over personages en karakters e.d. Ze begint met pagina's aantekeningen over het verhaal, die erg chaotisch zijn, maar die Lieneke wel houvast bieden. Het plezierige aan schrijven vindt Lieneke het vangen van 'iets' dat ongrijpbaar is. Ze zou ongelukkig zijn als ze niet zou schrijven. Schrijven is voor haar ook een soort opruiming in haar hoofd: dat zit vol gedachtes en door die denkbeelden op te schrijven, ontstaat er weer wat ruimte in haar hoofd, is het niet meer zo vol. Minder leuke kanten van schrijven zijn de eeuwige twijfels, de onzekerheid: zit ik op de goede weg? Is dit wel goed?

In 'Bevroren tijd' vertelt Lieneke het verhaal van de zeereis van Willem Barents en zijn bemanning, die moeten overwinteren op Nova Zembla. Indrukwekkend is vooral het stuk, waarin Jan zijn optimisme op een goede afloop kwijt raakt. Typisch voor het werk van Lieneke, dat ook in 'Bevroren tijd' goed naar voren komt, is haar sobere stijl. Ze zegt met weinig woorden veel, waardoor het verhaal krachtiger wordt. 

Foto auteur: Mariëlle van Gelderen
 

 
Recensies op Leesfeest:
Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
Moffel en Piertje Lemniscaat, 2009 Tijdloze verhalenbundel over Moffel en Piertje, die bekend zijn van schooltv-serie Koekeloere. 4+
.
.